Geçmişten günümüze başkan ve yöneticilerin yapmış olduğu hataları şöyle bir hatırlayacak olursak; Gerçek Malatyaspor 2003-2004 sezonunda UEFA Kupası 1.Tur’da İsviçre’nin kült takımlarından Basel’i eleyip, 2005-2006 sezonunda Süper Lig’de mücadele eden bir takım iken mali disiplinin sağlanamaması neticesinden sonra şuan nerede hatırlayanınız varmı? 

Bir örnek daha vereyim,

Orduspor 2012 yılında “Hedef 3 yıl içinde UEFA, 5 yıl içinde Süper Lig şampiyonluğu” açıklamasını yaptıktan sonra transfer politikalarındaki afaki mali sorumsuzluklar ve yapılan yanlışlar neticesinde şu an 1.Amatör ligine düştü. Ordu Sporu bu kötü dönemde başında olan kişi ise Nedim Türkmen çok ilginçtir ki Dr. Nedim Türkmen, vergi ve mali mevzuat konularında Türkiye’nin önde gelen uzmanları arasındadır.

Keza Kayseri Erciyesspor  2007 yılında Atletico Madrid ile UEFA Kupası 1. Tur mücadelesi veren birtakım iken yanlış yönetimi ve mali konulardaki yetersizliği nedeniyle bugün Kayseri Erciyesspor şuan nerede olduğunu hatırlamıyoruz bile. Bir örnek daha vereyim,

Mersin İdman Yurdu futbol kulübü ise Kürşat Tüzmen öncülüğünde TFF 1 Lig’e çıkartıldı. Yönetim İkinci Lig’de iken 3 Milyon TL borçlu olarak devraldığı kulübü başkanlığı süresince 4 sene Süper Lig’de oynamasına rağmen 90 Milyon TL gibi bir borcu kulübün sırtına yükleyerek kulüpten ayrıldı. Mersin İdman Yurdu şu an nerede hatırlamıyoruz  bile.

Bir örnekte Karabükspor evet

Emenike’yi Türk Futboluna kazandıran ve bu kazanım neticesinde 9 Milyon Avro gibi bir gelir elde eden Karabükspor Kulübü’nde ise Karabük Demir Çelik fabrikasında çalışan işçilerin aylık ödeneğinden kesilerek kulübe para aktarılmasına rağmen kulüp şu an nerede hatırlamıyoruz bile,

Eveeett bukadar hafıza tazelemeden sonra gelelim Eskişehirsporumuza mazimizi taraftarımızı anlatmama gerek yok sanırım tek kelimeyle muhteşem.

Erkan Zengin, Tarık Çamdal, Aytaç Kara ve Alper Potuk ve gibi isimleri yüksek meblağlara satarak gelir elde etmesine rağmen Dorukhan Toköz, Hasan Hüseyin Acar, Fıratcan Üzüm gibi oyuncuları da beceriksizlik yaparak bedavaya veren Eskişehirspor bugün TFF 1. Lig’de mücadele etmekte ve yaklaşık 200 Milyon TL tutarında bir borcu söz konusudur. Maalesef şuan düşmemek için çırpınıyoruz savaşıyoruz.

Kulüplerin borçlanmasının sebebi , yabancı veya yerli oyuncu transferi değil, bu borçları yapan, oyuncular ile bu anlaşmaları , tercihleri yapan , başkan , menajer, yönetici ve antrenörlerdir.

Şuana kadar bu borçlanmaları yapan kişiler yukarda saydığımız  yönetim guruplarıdır a şahıs b şahıs değil artık bırakalım bu şahısları biz bunların hepsine yönetici diyoruz. Bu bir ekip işidir ve dolayısıyla yönetimin içinde yer alan herkes sorumludur. Artık geçmişi konuşmaktan isimleri suçlamaktan vazgeçip biran önce hedefler koyarak SİYAH-KIRMIZI sağlam adımlarla yola koyulmalıyız. Bu borcumuzu ödeyecek bir şahıs gözükmüyor keşke birisi çıksa da ortaya sihirli değneği ile diyeceğim ama artık hayal kurmayı bırakıp gerçeklerle yüzleşme zamanı geldimi ki diyorum.

Evet Eskişehirspor için artık radikal bir karar alma zamanı çoktan geldi de geçiyor bile..    Gaziantepspor'un nasıl bir yol izlediğini basitçe öğrenebiliriz. Mavi Beyaz Sanko Spor olarak kurulmuş olan kulüp şuan  Süper Ligte Siyah Kırmızı Gaziantepspor FK olduğunu görüyoruz.  Eskişehirspor  Gaziantepspor'un yolunu  izleyerek geçmişte yapılan yanlışları göz önünde bulundurarak daha sağlam adımlarla ve sabırla eski günlerine dönemez mi acaba.

                                                                                                                                              MUHSİN ÇAKALLI