TBMM’de Adalet Bakanlığı bütçesi sunumunda ‘kadına yönelik her türlü şiddeti kınıyorum’ diyen Bakan Abdülhamit Gül’e CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’den tepki geldi. Çakırözer, Eskişehir’de boşandığı erkek tarafından sokak ortasında satırlı saldırıya uğrayan ve katledilen Ayşe Tuba Arslan’ın ölümünün üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatarak, Ayşe Tuba Arslan’ın 23 kez suç duyurusunda bulunmasına rağmen onu koruyamayan yargı, emniyet ve diğer sosyal hizmet yetkilileri hakkında hiçbir işlem yapılmadığını söyledi. Çakırözer, Bakan Gül’e, “Ayşe Tuba Arslan’ın ölümünden sonra çantasından ‘beni ölünce mi koruyacaksınız’ diyerek yaptığı 23. suç duyurusu çıktı. Ayşe Tuba Arslan’ı katleden katile ömür boyu müebbet cezası verildi. Ama aradan bir yıl geçmesine rağmen 23 kez devlete başvuran bu kadının korunamamasında sorumluluğu olan polis, hakim, savcı ve ŞÖNİM yetkilileri hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Sunumunuzda kadına yönelik her türlü şiddeti kınıyorum dediniz ama kadınları koruyamayanlar hakkında bir işlem yapılmazsa, kadın cinayetlerinin önüne geçemeyiz” dedi.

‘KINIYORUM’ TEPKİSİ

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı görüşmelerinde söz alarak, Eskişehir’de 23. kez suç duyurusunda bulunmasına rağmen eski eşi tarafından katledilen Ayşe Tuba Arslan’ı Meclis’in gündemine getirdi. Çakırözer, bütçe sunumunda ‘kadına yönelik her türlü şiddeti kınadığımı tekrar ifade etmek is terim’ diyen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e Ayşe Tuba Arslan’ın ölümünün üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, onu ölüme götüren ihmallerde sorumluluğu bulunanlara ilişkin hiçbir işlem yapılmadığını söyledi.

“KINAYARAK CİNAYETLERİ ÖNLEYEMEZSİNİZ”

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün Ayşe Tuba Arslan’ın katledilmesinin ardından yaptığı açıklamalar ile ve bütçe sunumundaki sözlerini gündeme getiren Çakırözer, Arslan’ın ölümünün üzerinden bir yıl geçmesine rağmen HSK incelemesinin hala sonuçlanmadığını söyledi. Çakırözer, Bakan Gül’e, “Bütçe sunumunuzda da kadına yönelik şiddet konusundaki düşüncelerini paylaştınız. Kınadığınızı, bu konuda önlem alınması gerektiğini söylediniz. Ama Ayşe Tuba Arslan’ın ölümünün üzerinden bir yıl geçti. HSK inceleme başlattı. Ama aradan bir yıl geçmesine rağmen 23 kez devlete başvuran bu kadının korunamamasında sorumluluğu olan polis, hakim ve savcılar hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Kınayarak cinayetlerin önüne geçemezsiniz” dedi.

 “SORUMLULARA HANGİ CEZAYI VERDİNİZ”

Ayşe Tuba Arslan’ın ölümünden sonra çantasından ‘Beni ölünce mi koruyacaksınız?’ diyerek yaptığı 23'üncü suç duyurusu çıktığı hatırlatan Çakırözer, Bakan Selçuk’a “Siz de Ayşe Tuba Arslan’ın ölümünün ardından açıklamalarda bulundunuz.  Dediniz ki, ‘Herkesin iki elini başının arasına alıp düşünmesi gerekir. Kolluk makamları olayı niçin önleyemediği, savcılık makamları hangi aşamada ne gibi eksiklikleri var, hepsini masaya getirmesi gerekir. Adalet son bir ümitle, son bir çareyle kapısına gelen kadının feryadına sessiz kalamaz, kulağını kapatamaz. Bu feryadı işitmeyen bir uygulama Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından denetlenmelidir’ dediniz.  Çok olumlu bir açıklamaydı, ancak aradan bir yıl geçti. Ben bugün sormak istiyorum: Bugüne kadar hangi savcı için, hangi hâkim için, hangi ŞÖNİM yetkilisi için, hangi polis için ne yaptırım uyguladınız?” diye sordu.  Çakırözer, “Eğer bu yaptırımlar uygulanabilirse, yani göz göre göre koruyamayanı cezalandırabilirsek biz gerçekten kadın cinayetlerini bitiririz ama bunu yapamazsak kadına yönelik şiddet ve cinayetler bitmez” dedi.

BAKAN SELÇUK’A, “YASALAR UYGULANMADIKÇA CİNAYETLER BİTMEZ”

Çakırözer, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde de söz alarak Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a Ayşe Tuba Arslan’ı ölüme götüren ihmallerin ortaya çıkarılması konusunda sorumluluk almasını istedi. Çakırözer, Bakan Selçuk’a, “23 kez size başvuran bu kadının korunamamasında sorumluluğu olan polis, hakim ve savcılar hakkında ne işlem yapıldı? Hadi onlar için ‘Başka bakanlığa bağlı’ diyeceksiniz, kendi Bakanlığınızın Eskişehir'deki Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi çalışanlarının vahim ihmali hakkında ne işlem yaptınız? Sizler, bu konuda gerçekten tavizsiz biçimde yaptırım uygulamadıkça, yasaları uygulamadıkça Türkiye'de kadın cinayetleri asla bitmeyecektir” dedi.

Editör: TE Bilişim