Emek Partisi İl sekreteri Yahya Kaya, Cuma günü milyonlarca çocuğun karne sevincini yaşarken binlerce çocuğun ise bu sevinci yaşayamadığını söyledi.

Binlerce öğrencinin henüz okullar tatil olmadan tarım işçiliğine başladığını vurgulayan Kaya, “Şimdi okulların tatil olmasıyla birlikte buna daha farklı sektörlerde çalıştırılacak yüzbinlerce çocuk işçi eklenecek.

12 Haziran Dünya çocuk işçiliğine karşı mücadele gününde yine milyonlarca çocuk sabahın erken saatlerinde bu sefer sırtlarında okul çantası değil işlikleriyle yola koyulacak.2015 yılı verilerine göre dünyada 120 milyon çocuk işçi var. Türkiye’de ise çocuk işçi sayısı 2 milyonu bulmuş durumda.2016 TÜİK verilerine göre çalıştırılan çocuk işçilerin % 78’i yani yaklaşık 10 çocuktan 8’i kayıt dışı çalışıyor” dedi.

Tüm dünyada , özellikle de az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çocuk işçiliği neredeyse bir rutin haline geldiğini ifade eden Emek Partisi İl sekreteri Yahya Kaya şunları söyledi:

“ Çocuk işçiliğinin maliyetinin düşük olması, yoksul ailelerin çocuklarının çalışmak durumunda olması, çalışan ailelerin çocuklarını güvenle bırakabilecek kimselerinin ve maddi durumlarının olmaması gibi sebeplerle ev içi işçilik veya bir tanıdığın yanına çırak verme gibi çözümlere yönelmesi,ve en yaygınlarından biri olarak da mevsimlik tarım işçiliği vb. daha birçok sebep çocuk işçiliğinin yalnız bilinçsiz ailelerden kaynaklanmayan bir sorun olduğunu ortaya koyuyor.

Çocuk işçiliğine karşı mücadele de tüm bu alanlar gözetilerek yürütülmesi gereken bir mücadele süreci olarak önümüzde duruyor. Çocuk işçiliğine de onu yaratan sisteme de hayır.”

Editör: TE Bilişim