AK Parti Eskişehir İl Seçim İşleri Başkanı Av. Pınar Turhanoğlu Gücüyener ile seçim ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirdik. Gücüyener, oy kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, oy sayımlarının nasıl gerçekleşeceği ve sandık güvenliği konusunda açıklamalarda bulundu.

24 Haziran’daki seçimlerden sonra hükümet sistemine ilişkin ne değişecek?

Cumhurbaşkanlığı sistemi ile yürütme (icra etme, uygulama) yetkisi millet oyu ile seçilen Cumhurbaşkanına ait olacak.

Cumhurbaşkanı bu yetkisini yardımcıları ve meclis dışından atayacağı bakanlar ile kullanacak. Yasama yetkisi ise münhasıran Meclis’te olacak. Cumhurbaşkanının, yasa teklif etme yetkisi olmayacak. Yasama yürütmeden tamamen ayrı, tam demokratik kuvvetler ayrılığı ilkesine daha uygun bir hükümet sistemi uygulamaya konulacaktır.

Seçime yönelik çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

AK Parti hükümetimiz seçmenlerin tercihlerini güvenle sandığa ve sandık sonuçlarına yansıtabilmeleri için pek çok olumlu düzenleme yaptı.

Seçim güvenliği açısından gerek duyulan illerde aynı binada oturan seçmenler, hane bütünlüklerinin korunması ve aynı seçim bölgesinde kalmaları şartı ile farklı sandık bölgelerine kaydedilebilecekler.

Artık sandık kurulunun ihmali nedeni ile “sandık kurulu” mührü vurulmamış dahi olsa, YSK filigranı ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan özel üretim oy zarfı geçersiz sayılmayacak.

Yine tek zarf ilkesi getirildi. Birlikte yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde iki oy pusulası aynı zarfa atılacak. Sırf farklı seçim türlerinin pusulaları aynı zarfta diye kullanılan oyun geçersiz sayılmasının önüne geçilmiş oldu.

Biz de hem bu değişiklikleri anlatarak hem de bu seçimin ilklerin seçimi olduğunu “Cumhurbaşkanlığı Sisteminde” Cumhurbaşkanımızın millet tarafından seçildiği ilk seçim olduğunu bu nedenle ülkemizin geleceği için çok önemli olduğunu belirterek, bunu hane hane seçmen seçmen anlatarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.

AK Parti bu anlamda en sistemli çalışan parti her kademenin günlük/haftalık çalışma ve ziyaret programı tek elden Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) tarafından yapılıyor.

Seçmen oyunu nasıl kullanacak? İttifak yasasından kaynaklı farklılıklar nelerdir?

24 Haziranda yapılacak seçimlerde tek zarf içerisinde iki pusula ile oy kullanacağız. İlkinde Cumhurbaşkanı tercihimizi belirleyeceğiz. Üzerinde Cumhurbaşkanı adayının resmi bulunan pusulada tercih ettiğimiz aday için “evet” mührünü basarak oy kullanacağız. İkinci oyumuz ise milletvekili tercihi için olacak. İttifak yapabilmek yasal hale geldi. Partiler bir ittifak unvanı altında birlikte seçime girebilecekler.

Partiler seçime ittifak halinde girseler dahi tercih ettiğimiz parti ambleminin ve genel başkanının altında bulunan yuvarlak bölüme evet mührünü basacağız.

İttifak nedeniyle oy hesaplama ve sayımları nasıl olacak? Milletvekili dağılımı nasıl olacak?

“Siyasi partilerin ve ittifakların oy sayıları, önce bire, sonra ikiye, sonra üçe şeklinde o çevrenin çıkaracağı milletvekili sayısına ulaşıncaya kadar bölünür. Elde edilen paylar ile bağımsız adayların aldıkları oylar ayrım yapılmaksızın en büyükten en küçüğe doğru sıralanır. Seçim çevresinden çıkacak milletvekili sayısı kadar bu payların sahibi olan siyasi partilere, ittifaklara ve bağımsız adaylara rakamların büyüklük sırasına göre milletvekili tahsis olunur.”

Burada şöyle bir ayrıntı var. Sorular geliyor. Kaç oy bir milletvekili çıkartıyor şeklinde. Bu sayı her seçimde farklı oluyor. Şöyle ki alınan geçerli oylar Eskişehir’in çıkartacağı milletvekili sayısına kadar önce 1’e sonra 2’ye şeklinde 7’ye kadar bölünecek. Sonra büyükten küçüğe 7’ye kadar sıralanacak. Ve şehrin milletvekilleri bulunacak. Dolayısı ile milletvekilliği için belirleyici olan sayı her seçimde değişiyor.

Bu seçimde farklı olarak önce “ittifak”ın çıkartacağı milletvekili sayısı hesaplanacak. Daha sonra aynı yöntem ile bu milletvekili sayısı ittifak içerisindeki siyasi partiler tarafından paylaşılacak.

Bu seçimde baraj konusunda nasıl bir yol izlenecek?

İttifak halinde seçime giren partilerde, seçim barajı ittifakın aldığı toplam oya göre belirlenecek. İttifakın aldığı toplam oy %10 barajını geçiyor ise ittifak içerisindeki parti de barajı geçmiş sayılacak. Burada da şöyle bir ayrıntı var. İttifak halinde seçime girmekten dolayı barajı geçen partinin aldığı milletvekili seçtirmeye yetmeyen oy, ittifak içerisindeki diğer partilerin milletvekili çıkartmasına yarayacak.

Seçim güvenliği konusunda bilgi verir misiniz?

Seçmenlerin oylarını güvenle kullanabilmeleri için aynı binada oturan seçmenlerin dahi farklı sandıklara kayıt edilebilmeleri mümkün.

Sandık çevresinde artık yalnızca sandık kurulu başkanı ya da üyeleri değil seçmenlerde kolluk güçlerine ihbarda bulunabilecek.

Yine seçim güvenliği açısından gerekli görülmesi halinde vali veya seçim kurulu başkanı o yerdeki sandıkların en yakın seçim bölgesine taşınmasına ya da seçim bölgelerinin birleştirilmesine karar verebilecek. Seçmen listelerinin karma şekilde düzenlenmesi mümkün olacak. Seçmenin baskı görme ihtimali olan bölgeler için çok çok önemli bir düzenleme.

Bunun dışında sandık sayımı tüm ilgililer huzurunda yapılıyor ve parti müşahitleri ile bağımsız aday müşahitlerine sandık sonuç tutanağı teslim ediliyor. Bu sandık sonuç tutanaklarını ilçe seçim kurullarından alınan birleştirme tutanakları ile karşılaştırmak mümkün. Ayrıca sandık sonuç tutanakları YSK’nın sistemine yalnızca rakamsal olarak değil tarayıcı ile taranarak da kayıt ediliyor. Yine buradan da karşılaştırma yapılabilir. Seçim süreci son derece şeffaf.

Seçim günü siz AK Parti olarak kaç görevli ile sahada olacaksınız?

AK Parti’nin aldığı oy oranına göre resmi sandık kurulu üyesi verme hakkı var. Bu hak o ilçede en son genel seçimlerde en çok oyu almış ilk beş partiye tanınan bir hak.

Bu nedenle ilçe seçim kurullarına sunduğumuz 1 asıl 1 yedek sandık kurulu üyelerimiz var. Yine her bir sandık için en az iki müşahit (gözlemci) görevlendiriyoruz. Koordinasyonu sağlamak için sandıkların bulunduğu okullarda kat sorumlumuz yine okulun tamamından sorumlu okul sorumlumuz var. Mahalle başkanlarımız da tüm mahallenin koordinasyonunu sağlıyorlar. İl ve ilçe yöneticilerimiz okul sorumlusu olarak sahada görev yapıyorlar seçim günü, yine hem yönetimlerimizde bulunan hem de gönüllülerden oluşan bir hukukçu grubumuz var. Seçim günü sayısı 1900 ü geçen sandıkta şehrimizde 10.000’i aşkın kişi sahada görev yapıyor.

Editör: TE Bilişim