Saadet Partisi Eskişehir Tepebaşı İlçe Başkanlığı Teşkilat Başkanı Hasan Arduç, her 4 gençten birinin işsiz olması eğitimin geleceği için çok büyük bir tehlike olduğunu söyledi.

Partisinin Çarşamba günleri yaptığı basın toplantısında konuşan Arduç, tüm esnaf, sanatkar ve meslek kuruluşlarının ‘Ahilik Haftası’nı kutladı.

İşsizlik rakamları açıklandığını ve iktidar dışında toplumun tüm kesimlerinde kaygıyla karşılandığını belirten Saadet Partisi Eskişehir Tepebaşı İlçe Başkanlığı Teşkilat Başkanı Hasan Arduç, “Bir eğitim ve sanayi şehri olarak işsizliğin yüksek oranlarda olması bizi de endişelendirmektedir. Çünkü işsizlik beraberinde pek çok sorunu getirir. Evvela, çalışmayan bireyler evlerini geçindiremezler. İşsiz kalan birisi akrabalarına, arkadaşlarına, esnafa borçlanır veya kredi kartını kullanarak yahut kredi çekerek daha tehlikeli bir borç batağına saplanır. Sonuçta yuvalar yıkılır, aile kurumu çok ciddi yara alır” dedi.

Her 4 gençten birinin işsiz olması eğitimin geleceği için çok büyük bir tehlike olduğunu vurgulayan Arduç şunları söyledi:

“ Mezun halde iş bulamayan gençler, eğitimine devam eden gençler için olumsuz bir örnektir. ‘Okuyan da işsiz, okumayan da işsiz’ düşüncesi gittikçe yayılmaya başladı. Evlatlarımızın iyi bir eğitim almaları ve iyi bir iş sahibi olmalarını önemsiyoruz. Özellikle ‘Memuriyet’ oldukça ideal. Bunun için yüksek puan alınması lazım. Dolayısı ile ‘puanı al gerisi önemli değil’ manzarası ortaya çıkıyor. Bu ve bunun gibi pek çok sebep kalitesiz ve niteliksiz eğitim ile sonuçlanıyor.

İşsizliğin sadece Vatandaşa zararı yok. Devletimize de çok büyük zararı var. Olumsuz ekonomik koşullar kayıt dışı istihdamı arttırıyor. Çok ciddi SGK primi ve vergi kaybı yaşıyoruz. Ayrıca İşsizlik Fonu’ndan, işsizlik ödeneği alanların sayısı yükseliyor.

Sonuç olarak işsizlik daha fazla göz ardı edilemez. TYP, geçici işçilik ve ücretli öğretmenlik gibi saçma uygulamalardan vazgeçilmelidir. Üretim olmadan istihdam olmaz. İşçi maaşından vergi alınmamalı. SGK primleri düşürülmeli ve teşviklerin kapsamı genişletilmeli. EYT sorunu çözülmeli ve daha önemlisi maaş bağlama oranları yükseltilmeli. Böylece emeklilik sonrası çalışanların sayısı azalarak, gençlerin iş bulma imkanı artacaktır.”

Editör: TE Bilişim