Saadet Partisi Kadın Kolları Planlama ve Koordinasyon Başkanı Nesrin Çobanoğlu 16 Ekim Dünya Gıda Günü olarak kabul edildiğini  vurgulayarak, pancar şekeri ve nişasta baslı şeker ile ilgili basın açıklaması yaptı.
Anket sonuçlarında halkın yüzde 92’si en doğal şeker olarak pancar şekerini bulurken NBŞ’yi sağlıksız bulduğunu belirten Çobanoğlu, “Buna rağmen şeker pancarı üretimine asıl darbeyi vuran ve 5 tane NBŞ firmasını yüksek kar elde ettiğig izoglikoz hakkında ise halkın hiçbir şey bilmediği ortaya çıkmıştır. Kimyasal içeriğinde dolayı halk tarafından sağlıksız bulunan izoglikoz üretiminin yüksek olması; bir taraftan halk sağlığını tehdit ederken, bir taraftan da ABD’nin gıda devi Cargill’in büyük karlar elde etmesine neden oluyor” dedi.
ABD’li Cargill şirketine kota ayrılacağılı sağlandığını belirten SP Kadın Kolları Planlama ve Koordinasyon Başkanı Nesrin Çobanoğlu şunları söyledi:
“Hazırlanan taslak bu haliyle yasalaşırsa nişasta bazlı şekerlerin üretim kotası kalkacak, pancar çiftçisi kotalı üretime talim ederken Cargill ile beraber 5 NBŞ firması da kotasız üretimin keyfini sürecektir. Son 14 yılda NBŞ’ye uygulanan yüksek kotadan dolayı 407 bin hektar alanda 22 milyon pancar ekimi yapılamadı. 75 bin tarım işçisi işsiz kalırken, yan sektörlerle birlikte Türkiye’nin toplam kaybı 5,3 milyar doları buldu. Yoksulluğu bağlı olarak insanlar eterli gıdayı üretememekte veya satın alamamaktadırlar. Yaşanan doğal afetler, mali krizler, savaşlar ve politik sorunlar nedeniyle artan gıda fiyatları da bu duruma olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle gelişmiş ülkelerin, uluslar arası kuruluşların, STK’ların ve ulusal yöneticilerin açlığın önlenmesinde daha samimi ve tuturlı olmaları gerekir.”
 
Editör: TE Bilişim