CHP Tepebaşı İlçe yönetimi Kahveciler Odası Başkanı Sayın Zeki Çoban’ı makamında ziyaret etti.      

CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Av.Atilay Dalgıç  kahveci ve kafeci esnafının durumu, sıkıntıları ve çözümleri konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti. Dalgıç, “Yaptığımız ziyarette de ortaya çıkan sonuca göre;

                        Korona virüs önlemlerinden en çok etkilenen esnafın başında, Kahveciler Odasına bağlı esnaflar geliyor. İlk alınan önlemlerle tamamen kapatıldılar, sonra tekrar açılsalar da oyun yasak olduğu için iş yapamadılar, şimdi tekrar kapatıldılar. Yani yaklaşık 9 aydır kazançları yok.

                        Kahveci esnafının %80-90’ı kiracı. Şu anda işyerleri kapalı olduğu halde, kiraları ve stopajları, Bağkur primleri işliyor. Açamadıkları dükkana, elektrik ve doğalgaz parası gelmeye devam ediyor.

                        Birçok kahvehane, kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış. Kapatma yerine, devretmeye çalışıyorlar. Zaten günlük kazanıp günlük harcayan esnaf, borçla, kredi kartıyla veya alabilirlerse, banka kredileriyle geçinmeye çalışıyor. Esnaf, kolundan tutulup sokağa atılmış çocuk gibi. Dükkanını kapatması söylenmiş ama dükkanını kapatınca, nasıl yaşayacağı kendisine söylenmemiş. Devlet, halkın sağlığı için, önlemler almak zorunda kalabilir ve bu önlemler bazı mağduriyetler yaratabilir. Önemli olan, devletin, yaratmak zorunda kaldığı mağduriyeti telafi etmesidir.  Bugün ortada, sadece mağduriyet var ama telafi maalesef söz konusu değil.  

                        Devletin aldığı bir kararla, kapalı olan bir kahvehanenin sahibi,işsiz kalmış demektir. İşsiz kalan kişiden,Bağ-kur primi istenmesi hukuka da vicdana da aykırıdır. Bu yüzden, devlet eliyle işsiz bırakılan esnafın,Bağ-kur primini, devlet üstlenmek zorundadır. Yine, kira stopajı tamamen kaldırılmalıdır. Mülk sahibinin ödeyeceği verginin bir kısmını kiracıdan peşin almak, hele bu ortamda zulümdür.

                        İşyeri tamamen kapanan esnafın, ailesi ile birlikte geçimini sağlayacak bir miktarın her ay esnafa verilmesi gerekmektedir.

                         Dün, Kahveciler Odasına yaptığımız ziyarette, devletten bir yardım eli beklediklerini ancak bugüne kadar, en küçük bir yakınlık ve yaklaşım görmediklerini gördük. Kahveci esnafının, yardım kolisine muhtaç kaldığını öğrendik.

                        Kiraları çok yüksek olan kafelerin durumu ise daha da vahim. İşyerine yaptıkları masraf çok fazla olduğu için, bırakıp çıkamayan kafe sahipleri, devretme gayreti içinde ancak,bu  ortamda alıcı bulamadıklarından, yüksek kiraları ödeyemiyor veya borçlanarak ödemeye çalışıyor.

                          Bunlar herkesin bildiği, hükümetin ise daha iyi bildiği sorunlar olmasına rağmen, hükümet kafayı kuma gömmüş, gözlerini kapatmış fırtınanın bitmesini bekliyor. Fırtına bitip gözümü açtığında bir çaresine bakarız diye düşünüyor ama acil yardım eli uzatılmazsa, fırtına bittiğinde çok büyük bir enkazla karşılaşacak.

                         Açlık kapıya dayanmış, iktidarın şehrimizdeki temsilcilerinden hiçbir açıklama yok. Kahveci esnafı nasıl yaşayacak cevap veren yok. Yarın seçim zamanı, kahveci esnafının yüzüne nasıl bakacaklar, bu kahvelere gidipte nasıl seçim çalışması yapacaklar?”

Editör: TE Bilişim