Ak Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay Eskişehir'im düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Açıklama şöyle; "Kurtuluş Savaşında Anadoluda çok çetin bir zafer elde eden güzel Eskişehir,

1 yıl, 1 ay 14 gün Yunan işgalinde kalan ve direnen Eskişehir, Köprübaşı, İhsaniye, Hoşnudiye mahalleleri tamamen, Sivrihisar caddesi, Hacı Alibey Mahallesi kısmen ve Akarbaşı Mahallesi yanan, bombalanan Eskişehir, Osmanlı’dan, Kurtuluş Savaşı’ndan bugüne kadar ülkesinin en zor günlerinde yanında olan Eskişehir,

98. yıldönümünü canı gönülden kutluyorum Eskişehir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 15 Ocak 1923 tarihinde Eskişehire geldiğinde Eskişehir halkının Millî Mücadeledeki fedakârlıklarını şu övücü sözlerle dile getirmiştir:

Efendiler! Eskişehiri ve Eskişehir halkını çoktan tanırım. ……Eskişehir halkı, içinde ve yakınında düşman kuvveti mevcut olduğu ve bizimde elimizde kuvvet bulunmadığı zaman çok büyük vatanperverlik, milliyetperverlik ve azim ve kahramanlık göstermiştir. Ankara dan Ali Fuat Paşa tek başına buraya gelmiş ve bura halkı dahili ve harici kuvvet haline dönüşmüş olarak kendine iltihak etmiştir. Bunun üzerine İstanbul kuvveti kaçmış ve İngiliz kuvveti atılmıştır. İşte Eskişehir halkı bu güzide vasıflarla bezenmiş bir halktır. Eskişehir halkı bize çok yardımlarda bulunmuştur. Bu yardımları ordu ve millet namına tekrar etmek suretiyle vazifemi yapıyorum. Ondan sonra askeri harekât icabı olarak ordumuz Eskişehir ve Eskişehir halkına bir fedakârlık yüklemek mecburiyetinde kaldı. Bu fedakârlık büyük zayiatı icap ettiriyordu. Fakat ordu, mevcudiyetini kurtarmak için ve mevcudiyetini kurtardıktan sonra bu zayiatı telafi eylemek üzere bu fedakârlığı istedi ve Eskişehir bu netice ile bir felakete uğradı. Bu felaket, düşmanın şehre girmesi ve burayı bir zulüm ve ateş yuvası haline koyması idi. Bu gün düşman atıldı. Buranın zayiatını gözlerimizle görüyoruz. Yanmış, yıkılmış, ahali zarara uğramıştır. Bu, bütün millet için fedakârane bir hareket idi ve bu şehir halkı ona göğüs gerdi, tebrik ederim.

Vatan ve bayrak sevdasını her şeyin üzerinde tutan aziz şehitlerimizin göstermiş olduğu mücadele ile bağımsızlığına kavuşmuştur. Kurtuluş Savaşının en zor dönemlerinden geçerek şehri tam bir harabeye çeviren düşmanlar ile mücadele ederek bağımsızlığına kavuşmuştur.

Eskişehir tarihi, kültürü, ticareti ve eğitimi ile geçmişten bugüne kadar değerleri ile yaşayan Anadolunun en güzel şehridir. Geçmişten aldığı güç ve inanç ile geleceğe emin adımlarla ilerlemektedir.

Birliği, beraberliğin ve hoşgörünün şehri olan Eskişehirimizin kurtuluşunun 98. yıldönümünde kahramanca vatanını savunan şehitlerimizi derin bir rahmet ve şükran ile anıyor, tüm Eskişehirli hemşerilerimizin bu şerefli gününü kutluyorum."

Editör: TE Bilişim