CHP Eskişehir İl Başkanı Abdülkadir Adar Millet Bahçesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Millet Bahçesi yapım işinin ihale yapılmadan davet usulü ile doğrudan İstanbullu bir firmaya verilmesine tepki gösterdi. Adar’ın açıklaması şöyle; “Tüm kamuoyunun bildiği gibi Eskişehir Atatürk Stadyumunun arazisi üzerine Millet Bahçesi yapılacağı sözünü veren AK Parti, son günlerde hukuksuzluğun ve kural tanımazlığın en ciddi örneklerini sergiler duruma geldi.

Birbiri ardına yaşadıklarımıza baktığımızda kamu kaynaklarının nasıl da pervasızca kullanıldığını, yatırım programında dahi olmayan yatırımların yapılıyormuş gibi gösterildiğini, devlet adabından ve hukuktan uzak şekilde kaçak yapılar altında seçim çalışmalarının yapıldığını ve hatta kendi çarklarına girmeyen kaymakamların bile bir gecede sürgünlere gönderildiğini gözlemliyoruz.

Alpu Yolu’nda gördüğümüz üzere yatırım programında olmadığı, ödeneği bulunmadığı, Bakanlık yetkilileri tarafından ifade edilen bu yol seçim öncesi oy avcılığından başka bir şey değildir. Milletvekilimiz tarafından sorulan “hangi müteahhit tarafından yapıldığı” sorusu ve “bedelinin ne olduğu” hala cevaplandırılmamıştır.  

Bu kadar mı? Elbette ki değil. Kamuoyu henüz, mühürlendiği halde mührü kırarak kaçak yapı inşa ederek o kaçak yapı içinde seçim çalışması sürdürenlere “Daha seçilmeden kaçak yapı inşa edenler seçilirse bu şehre neler yapar acaba?” sorusunun cevabını ararken Alpu kaymakamının yoksulun ve ihtiyaç sahiplerinin parasına sahip çıkıp AKP adayının isteğini yerine getirmediği için sürgüne gönderildiğini de unutmuş değildir.

11 aydır maaşını alamayan belediye işçisi emekçi kardeşlerimize “beni tekrar seçerseniz maaşınızı alırsınız” tehditleri de hala hafızalardan silinmemişken Atatürk Stadyumu’nun yerine yapılacak olan Millet Bahçesi’nin yapım işi gündemimize girdi.

 Hatırlanacağı üzere Millet Bahçesi ihalesinin 7 Şubat tarihinde yapılacağı açıklanmış, ihale için birçok firma başvuru bile yapmıştı. Ancak 21 Ocak tarihinde ihalenin iptal edildiği duyurulmuş ve sonraki ihale tarihi ile ilgili kamuoyuna hiçbir bilgilendirme yapılmamıştı. Millet Bahçesi’nin ihalesi ne zaman olacak diye kamuoyu olarak bekleyiş içindeyken dün basına da yansıdığı üzere Millet Bahçesi yapım işinin ihale yapılmadan davet usulü ile doğrudan İstanbullu bir firmaya verildiğini öğrendik.

Sıkıntı bununla da sınırlı değil çünkü Millet Bahçesinin işinin maliyetine dair de kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmadı. 

AKP iktidarı ile yandaş ekonomi ve yandaş firma tanımı ile karşılaşan Türkiye, bir kamu alanında yapılacak projenin de artık doğrudan doğruya ihaleye dahi çıkmadan adrese teslim verildiğini görür oldu.

Adrese teslim ihaleler devrinden ihaleye bile çıkmadan kamu işini “gel sen yap” devrine geçiş olan bu devir ne devlet adabına ne de hukuka yakışır. 7’den 77’ye halkın tamamının vergileri ile gerçekleşecek bu yatırım ile AKP tüyü bitmemiş yetimin hakkını yandaş firmalara vermektedir.  

Buradan soruyoruz;

  1. Millet Bahçesinin ihalesi ne zaman yapılmıştır?
  2. Bu ihaleye kaç firma katılmıştır?
  3. İhale şartnameleri nedir?
  4. Projenin bedeli ne kadardır? Devletin bütçesinden ne kadar pay çıkacaktır?

Bugüne kadar bu seçim sürecinde sergilenen tutum ve davranışlara bakarak bu mafya sistemini andıran görüntü herkesi rahatsız etmektedir. Tüm yetkilileri konuyla ilgili görevlerini yapmaya davet ediyor, bu olayların da takipçisi olacağımızı herkesin bilmesini isteriz.”

Editör: TE Bilişim