AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Dünya Diş Hekimliği Günü’nü ve bu günü de içerisine alan Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nı Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde kutladı. Hekimler ile sohbet eden Prof. Dr. Günay ayrıca hastalar ve hasta yakınları ile de görüştü.

Toplumumuzda genel sağlığın korunmasına verilen önem, ne yazık ki ağız ve diş Sağlığına verilmediğini ifade eden hastane Başhekimi Soner Yılmaz, “Ağız ve diş sağlığının korunması genel anlamda ihmal edilen bir konudur. Bilinenin aksine ağız bakımı eksikliği veya dişlerimizin sağlıksız olması kişilerin hem sosyal yaşantılarını hem de fiziksel sağlıklarının kalitesini oldukça düşüren bir olgudur. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları kalp-damar hastalıklarına, mide ve bağırsak ile ilgili hastalıklara, psikolojik rahatsızlıklara, erken doğum ve düşük doğum kilosu gibi sorunlara sebep olmaktadır’’  şeklinde açıklamada bulundu.

ÇÖZÜM ÇOK BASİT                             

Prof. Dr. Günay, Ağız ve Diş Sağlığı konusunda çözümün çok basit olduğunu dile getirirken şunları söyledi:

“Çocukluk çağında bilinçlenmenin sağlanması ve diş bakımının bu yaşlarda alışkanlık haline getirilmesi, toplumun tamamının bu konuda hassasiyet kazanmasına sebep olur. Diş hastalıklarının önlenmesinde temel etken ‘Diş fırçalama’ işlemidir. Toplumun her kesimi tarafından ulaşılabilir olan fırça ve macun ile yapılabilecek bu önleyici eyleme rağmen toplumda bu kadar yoğun diş ve diş eti hastalıklarının görülmesi, toplumsal anlamda üzücü bir durumdur. Diş fırçalamanın yanı sıra, diş ipi kullanımı, ara yüz fırçası kullanımı, ağız gargarası, dil temizleyicilerinin kullanımı ve 6 ayda bir diş hekimi muayenesi de ağız bakımının bir parçasıdır.’’

‘’GEÇ KALMAYIN’’

Bilinmesi gereken bir durum da hiçbir dişin bir anda çürümediğini ya da bir anda ağrımaya başlamadığını kaydeden başhekim Yılmaz, “Gerekli bakımın yapılmaması ile biriken besinler önce tartar sonra plak oluşmasına sebep olarak çürüğe kadar gider. Çürükler ilk başlangıç seviyesinde ağrı yapmadıkları için, hastalar tarafından göz ardı edilerek daha büyük sorunlara sebep olana kadar bekletilir. Hastalarımız bize başvurduklarında ya iş işten geçmiş oluyor ve diş çekime gidiyor ya da kanal tedavisi ve protez işlemleri ile diş kurtarılmaya çalışılıyor. Bu kadar geç kalmak yerine düzenli bakım ve düzenli diş hekimi muayenesi ile koruyucu önlemleri almış olabilirler.’’ şeklinde çağrıda bulundu.

HER TÜRLÜ İMKAN HALKIMIZIN HİZMETİNDE

Ülkemizde Sağlıkta Dönüşüm Programı öncesi kamu hastanelerinin genellikle uygun olmayan poliklinik koşullarında, ağız diş sağlığı hizmeti adı altında sadece diş çekimi yapıldığını belirten AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, “ Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte ADSM ve ADSH’ ler kurularak fiziki koşulların daha da iyi olduğu, diş hekimlerinin birlikte hizmet ürettiği ve diş hekimleri tarafından yönetilen ortamlar yaratılmıştır. Modern tıbbın gereklerinin yerine getirildiği ADSM ve ADSH' larda tüm hizmetler gerekli teknolojik ekipmanlar kullanılarak kesintisiz verilmektedir. Her türlü imkan halkımızın hizmetindedir. Önemli olan bu konuda bilinçlenmek. Ben bugün burada başta başhekimimiz olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyorum. Hekimlerimize, hastane personellerimize kolaylıklar diliyorum. Hastalarımıza da tabi ki geçmiş olsun diyorum’’ diye konuştu.

Editör: TE Bilişim