DSP Genel Başkan Yardımcısı Dilara Tambova Kıbrıs Barış Harekatı’nın yıl dönümünde şu açıklamayı yaptı; “Bu yıl, kurban bayramımız, aynı zamanda Kıbrıs Barış Harekâtımızın yıl dönümü olan 20 Temmuz tarihine denk gelmektedir. Bu anlamda, çifte bayram kutlayacağız diyebiliriz. Kıbrıs! Bizim en keskin kırmızı çizgimiz ve asla vazgeçemeyeceğimiz vatan toprağımızdır.

Kıbrıs’ı sadece bir ada parçası gibi görmek, çok eksik kalacağı gibi, dünya gerçeklerinin de bilmediği anlamına gelir. Zira Kıbrıs! Akdeniz’in en stratejik bölgesi;  politik ve ticari ayrıcalığı, pek çok coğrafi ve askeri özelliği bir yana; tüm dünya devletlerinin sahip olmayı hayal ettiği, çok önemli tarihi ve kültürel özelliklere haiz eşsiz bir adadır. Bir anlamda,  Kıbrıs’a sahip olan bir devletin, tüm Akdeniz’de söz sahibi olması demektir.

Osmanlı Devletinden bu yana,  “Türk Gölü” olarak bilinen Akdeniz’de varlığımızı sürdürebilmemiz, kesin olarak, ada’da söz sahibi olmamamıza bağlıdır. Bu nedenle,   20 Temmuz 1974’te, Ecevit’in cesur hamlesiyle yapılan Kıbrıs Çıkartması;  adeta tarihin akışını değiştirmiş ve geçtiğimiz yüz yıla da damga vuran, çok önemli askeri ve siyasi olaylardan birisidir. Çok ciddi bir stratejik karar olasının yanı sıra; ayrıca dünyaya da bir meydan okumadır.

Atatürk’ten sonra ülkemize toprak kazandıran tek lider olan Bülent Ecevit’i, saygıyla anarken; tabi ki hükümet ortağını ve çok değerli askeri birliklerimizi, şehit ve gazilerimizi de minnetle yad ediyorum. Eğer o gün, bu tarihi adım atılmamış olsaydı;  bugün Akdeniz’de herhangi bir etkimiz ya da gücümüz olması ihtimal dışı bir durumdu. Ülkemizin bekası için! Akdeniz ve Kıbrıs’tan, asla taviz verilemez ve vazgeçilemez. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm vatandaşlarımızın kurban bayramını tebrik ediyor; Kıbrıs Barış Harekâtının 47. yıl dönümünü de içtenlikle kutluyorum. Saygılarımla “

Editör: TE Bilişim