Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikası 2018-2019 üretim dönemi kampanya açılış törenine katılan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, özelleştirilen 15 şeker fabrikasının akıbetinin SEKA’ya benzememesi çağrısında bulunarak, “SEKA özelleştirildiği için Türkiye bugün gazete için, kitap üretimi için kağıt bulamıyor. Şeker Fabrikaları da SEKA’ya benzemesin. Türkiye bundan 5 yıl, 10 yıl sonra şeker bulamaz, şeker üretemez hale gelmesin” dedi. 

Şeker fabrikalarında çalışan taşeron işçiler ile mevsimlik işçilerin kadroya alınmasını da isteyen Çakırözer, pancar alım fiyatlarının çiftçinin, üreticinin borçlarını karşılamayacağını belirtti.

CHP’li Çakırözer Kazım Taşkent Şeker Fabrikası yeni dönem kampanya açılış törenine katıldı. Yeni kampanya döneminin fabrika, fabrika çalışanları, çiftçi ve nakliyeciler için hayırlı olmasını dileyen Çakırözer, şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi çağrısını yeniledi.

ŞEKER FABRİKALARININ AKIBETİ SEKA’YA BENZEMESİN, FABRİKALAR SATILMASIN

Konuşmasına Türkiye’de özelleştirilen 15 şeker fabrikasını hatırlatarak başlayan Çakırözer, gazete ve kitap üretimi için yaşanan kağıt krizine değinerek, “Bugün yaşanan kağıt krizinin kökeninde Türkiye’de gazete kağıdı ve kitap kağıdının üreten SEKA’nın özelleştirilmesi yatıyor. Şu anda Türkiye’de gazete kağıdı alacak, kitap basmak için kağıt alacak fabrika bulunamıyor. Çünkü yok. Üretimi dışarıda, ithal ediyoruz. Artık kötü örneklerden ders almalıyız. ‘Şeker vatandır, şeker Milli varlığımızdır, satılamaz’ dedik.  Bundan sonra da satılmasın diyoruz. Özelleştirilen 15 şeker fabrikasının akıbeti SEKA’ya benzemesin. Bundan 5, 10 yıl sonra bizler şeker bulamaz, şeker üretemez hale gelmeyelim” dedi.

ALIM FİYATLARI ÇİFTÇİYİ BORÇTAN KURTARMIYOR

Törende fabrikada çalışan mevsimlik işçiler ile taşeron işçilerin kadroya alınması çağrısında da yenileyen Çakırözer, pancar alım fiyatlarının çiftçinin borçlarını ödemek için yetersiz olduğunu vurguladı. Çakırözer, “Pancar üreten çiftçimiz için alım fiyatı 235 kuruş olarak açıklandı. Bu rakam geçen yıl 210 kuruştu. Baktığınızda yüzde 10’un biraz üzerinde. Peki çiftçinin maliyeti yüzde 10 mu arttı? Mazot, gübre ne kadar arttı? Yüzde 50 arttı, yüzde yüz arttı. Bu alım fiyatı düşüktür, bu alım fiyatı çiftçiyi borçtan kurtarmaz” diye konuştu.

TAŞERON VE MEVSİMLİKİŞÇİLER KADROYA ALINSIN

Kazım Taşkent Şeker Fabrikası’nda 16, 17 yıldır çalışan taşeron işçiler olduğuna dikkat çeken Çakırözer, “Şeker Fabrikasında çalışan mevsimlik işçilerimizin süreleri uzatıldı, evet ama neden 12 ay değil, neden tam kadro verilmedi. 16, 17 yıldır fabrikamızda çalışan taşeron işçilerimiz var. Yıllardır fabrikanın öz evladı gibi çalışıyorlar. Madem taşeronu kaldırdık diyoruz, şeker fabrikalarında çalışan emekçilerimiz de kadroya alalım. İktidar, muhalefet yoktur, ‘şeker vatandır, vatan bir bütündür’ diyorsak vatana sahip çıkmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Çiftçimize, işçimize, nakliyecimize hep birlikte sahip çıkacağız. Şeker yaşasın, şeker fabrikaları yaşasın” dedi.

Editör: TE Bilişim