CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer yarın Murat Dağı’nda yapılacak bilirkişi incelemesi için Eskişehirlilere çağrıda bulundu. Murat Dağı’ndaki altın arama çalışmalarının Kütahya, Uşak, Eskişehir başta olmak üzere birçok şehrin etkileneceğini söyleyen Çakırözer, “Eskişehirimiz ve Porsuk Çayı burada yapılacak maden arama çalışmalarından etkilenecek. Gelin Alpu Ovamız için verdiğimiz mücadelemizi Murat Dağı’na taşıyalım. Başta temiz su kaynaklarımız olmak üzere, havamıza, suyumuza, ormanlarımıza sahip çıkmak için Pazartesi günü hep birlikte Murat Dağı’nda buluşalım” dedi.

ESKİŞEHİRLİLERE ÇAĞRI

Murat Dağı'nda yapılacak maden araması için 19 Ağustos’ta Kütahya İdare Mahkemesi tarafından proje sahasında keşif ve bilirkişi incelemesi yapılacak. CHP’li Çakırözer inceleme öncesinde Eskişehirlilere çağrıda bulunarak, “Murat Dağı’nda yapılacak olan maden araması Eskişehirimizin de aralarında bulunduğu birçok şehrimizi etkileyecek. 15 milyondan fazla insan ve milyonlarca canlının hayatı tehlikeye girecek. Gelin hep birlikte temiz su kaynaklarımıza, havamıza, ormanlarımıza sahip çıkalım” dedi.

PORSUK ÇAYIMIZI KİRYETTİRMEYECEĞİZ

Murat Dağı’nın Porsuk Çayı, Sakarya Nehri ve Banaz Çayı olmak üzere birçok nehre su kaynağı oluşturduğunu hatırlatan Çakırözer şu değerlendirmelerde bulundu:

“Murat Dağı yılkı atlarına ve kırmızı geyik gibi birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapan, 113 endemik türün yaşadığı bir doğa alanıdır. Murat Dağı’nın aynı zamanda 50 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan için mera olarak kullanıldığı da bilinmektedir. Böylesine doğa harikası bir bölgeye siyanürle altın arama faaliyetiyle gerçekleştirdiği takdirde Murat Dağı’ndan köken alan nehir ve çayların suları kirlenecek.”

Murat Dağında altın madeni açılmasının içmiş olduğumuz sudan, almış olduğumuz havaya kadar her şeyi bozacağını belirten Çakırözer, “18 milyondan fazla insan sağlığını kaybedecek. Bizler nasıl ki Alpu Ovamıza zehir santrali yaptırmamak için kenetlendiysek, tüm Eskişehir olarak hem komşu illerimizde yaşayan yurttaşlarımızın sağlığı hem de Porsuk Çayımız için mücadelemizi sürdüreceğiz. Çocuklarımızın geleceğini, içtiğimiz suyu zehirlettirmeyeceğiz” dedi.

Editör: TE Bilişim