MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından cevaplandırılmak üzere iki tane soru önergesi sundu.

MHP’li Sazak, “Kadınlarımızın iş hayatı, kariyer planlaması için önem arz eden yıllar, çocuk sahibi olanlar için genellikle çocuğun anneye ihtiyaç duyduğu 0-6 yaş dönemine denk gelmektedir. Bu süreçte kadınların iş hayatında ve bireysel ve toplumsal katkısının devamı sağlanırken, toplumun geleceğini oluşturacak nesillerin fiziken ve ruhen sağlıklı yetişmesi için annelerin gereksinimlerini karşılanmalı hayatları rahatlatılmalıdır” ifadeleri ile kamu ve özel sektördeki 0-6 yaş çocuğu olan çalışan annelere yönelik kolaylaştırıcı düzenlemeleri meclis gündemine taşıdı.

Sazak, Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik kapsamında ise kamu kurumlarındaki ve iş yerlerindeki kreş sayısı ve kreşlerin denetimini de bakana sordu.

MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak’ın bu kapsamda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a yönettiği sorular şu şekilde;

-Kamu ve özel sektörde 0-6 yaş çocuğu olan çalışan annelere kolaylık sağlayıcı düzenlemeler var mı?

-Bu konuyla ilgili bakanlığınızda çalışan anneler için geliştirmekte olduğunuz projeler var mı?

-0-6 yaş çocuğu olan çalışan anneler için çalışma saati değişimleri-vardiyalı çalışma veya yarı zamanlı çalışma gibi seçeneklerin sunulması konusunda çalışma yapılması düşünülüyor mu?

-Ülkemizde kamu kurumlarında ve işyerlerinde açılan toplam kreş sayısı kaçtır? Çalışanların çocuklarını bağlı olduğu kurumların kreşine kayıt ettirme oranları nedir?

-Kreş açma zorunluluğu olan işyerlerinde açılmaması halinde uygulanan yaptırımlar nelerdir? Bu konuda denetimle nasıl ve ne sıklıkla yapılmaktadır?

-Kreşlerin fizyolojik ve pedagojik açıdan uygunluk ve kalite denetimi hangi kurumlar tarafından, ne sıklıkta yapılmaktadır?

-Kreş çalışanlarının eğitim yeterlilikleri ve psikolojik değerlendirmeleri periyodik olarak yapılmakta mıdır? Yöneticilerinin gerekli kriterleri taşıyıp taşımadığına dair denetimler nasıl ve ne sıklıkla yapılmaktadır?

Editör: TE Bilişim