Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadın Bakanlığı bütçe komisyonu toplantısında konuşma yapan Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü Toplumun yarısını oluşturan kadınlar ile ilgili her konu ve sorunun başlı başına ele alınması gerekliliğin vurguladı. Bakanlığın sunumunun yetersizliğine dikkat çeken Süllü, “Kadının adının bile çıkarıldığı bir bakanlığın yoğun uğraşı alanları içine sıkıştırılarak görüşülmesini çok doğru değildir” dedi.

Kadını sadece anne ve eş olarak gören korumacılık söylemleri ile baskı altında tutan ve kadına yönelik ayrıştırıcı dil, hatta nefret söylemi halini alan söylemlere karşı tepki geliştirmeyen bir anlayışın, kadının var olan sorunlarını çözmek yerine derinleştirdiği söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü “Türkiye‘de son on beş yılda resmi kayıtlara göre boşanmalar, şiddet, fuhuş, kayıp çocuklar, cinsel taciz, tecavüz arttı. Yasal düzenlemeler ve alınan tedbirler uygulama da yetersiz kalıyor” diyerek sözlerine devam etti.

Süllü, “Kadının sosyo-ekonomik statüsünün yükseltilmesini sağlayacak en önemli etken işgücüne katılımının sağlanmasıdır. Kadınların iş yaşamına atılmadaki en önemli engellerden biri çocuklarını bırakacakları kurumlardan yoksunluğu. Sosyal güvenlikten yoksun kayıt dışı çalışan kadınların sosyal güvenlik çatısı altına alınması da son derece önemli. Medyada kadına yönelik psikolojik şiddet içerikli nefret söylemi ve kadına bakış açısı ile ilgili hiçbir düzenleme yok. Çocuk konusunda aile içi şiddet, cinsel istismar tecavüz, çocuk işçiliği, sokak çocukları konuları önemsenmemiş.”dedi.

 Jale Nur Sülü, sözlerine şöyle devam etti: “15 Temmuz gazileri ve şehit yakınları ile muharip gaziler, terör gazi ve şehit yakınları arasında, tazminat, maaş ve işe alımlardaki uygulama eşitsizliklerinin giderilmesi konusunda da gerçekleştirilmesi gereken çalışmalar var. Ayrıca, maluliyet oranlarının da yeniden düzenlenerek hiçbir haktan yararlanamayan malul sayılmayan gazilerimizin de sorunlarının giderilmesi yönündeki talepler de dikkate alınmalıdır.” Süllü,  bakanlığın doğrudan uğraş alanı olan  “emeklilikte yaşa takılanlar, sağlıkta şiddet ve  kadına karşı şiddetin önlenmesi  konusunda  mecliste verilen araştırma önerilerine AKP’lilerin ret oyu kullanması,  HKH’larla mesleğini icra edemeyecek hale getirilen doktorlar ile ilgili yasal düzenlemelere nasıl baktığı sorularını  bakana yöneltti.

Editör: TE Bilişim