Amerikalıların yüzde 20 kadarı kaygı ya da korku nedeniyle diş hekimine gitmiyor. Ülkemizde de rakamlar pek iç açıcı değil. Türkiye’de yapılan bir araştırma, Türkiye'nin diş sağlığı haritasını ortaya koydu. Buna göre 4 ayda bir değiştirilmesi gereken diş fırçasını 2 yıl kullanıyoruz. Nüfusun yüzde 86'sı ise dişlerini fırçalamıyor...

Bu kaygı ve korkular zaman zaman anne-babadan çocuğa geçebiliyor. Ya da bazen çocuklar kendi kaygılarını geliştirebiliyorlar. Aslında çocukların küçük yaşta diş hekimi ile tanışmaları, her defasında hekime gitmeyi bir oyuna dönüştürmek, yetişkinlik için de faydalı bir başlangıç olabilir.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, çocukları heyecanlandırmak için bazı önerilerde bulundu:

Bebekleri diş hekimiyle erken tanıştırın

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, diş hekimiyle ilk tanışmanın bir çocuğun ilk dişlerini almasından yaklaşık altı ay sonra gerçekleşebileceğini söylüyor. Kökdemir, "Aslında iki yaşından sonra diş hekimi tanışmasını uygun buluyorduk ancak iki-üç yaşında bile çürükleri olan çocuklar olabiliyor. Üç yaş civarı diş hekimiyle tanışmak için geç bir yaş. Tavsiyemiz, bir yaş civarında diş hekimini seçip çocuğunuzu onunla tanıştırmanızdır. İlk ziyarette amaç, tam bir diş temizliği, bakımı olmamalı. Bunun yerine, hekimin çocuğunuzun dişlerini kontrol etmesi, daha sonra sorun çıkaran herhangi bir kusura bakması ve çocuğunuzun dişlerini sağlıklı tutacak tavsiyeler vermesi (şekerli ve asitli içecekler, aromalı ve tatlandırılmış sakız ve gıdalardan uzak durması) bile ilk tanışma ziyareti için yeterlidir” dedi.

Çocuklarınıza diş sağlığı hakkında kitaplar okuyun          

“Yatmadan önce veya gün içinde çocuğunuza; ağız hijyeni, sağlıklı dişler ve diş etleri ile ilgili kitaplar okumaya çalışın. Çocukların favori çocukların karakterlerini içeren kitapları tercih veya dişle ilgili anlattığınız masallarınıza o kahramanları da dahil edin. Ayrıca telefonlarınızdaki uygulamaların arasına, ‘Diş hekimine seyahat etmeyi daha eğlenceli hale getirmek için tasarlanmış çok sayıda diş uygulaması’ da ekleyebilirsiniz.”

Evde sürekli aynada dişlerinizi kontrol edin

“İyi ağız hijyeni sağlayabilmek için sürekli diş fırçalamanın önemine değinin” diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Çocuğunuzla birlikte dişlerinizi fırçalayıp diş ipi kullanarak bunların ne kadar önemli olduğunu gösterin. Diş sağlığına ve beyazlığına önem verdiğinizi gösterebilmek için; sabah ve gece rutininizin bir parçası olarak aynanın önünde durun ve dişlerinize bakın. Bunu günlük yapılması gereken bir davranış haline getirin ve bunun önemli olduğunu görebilmelerine fırsat tanıyın. ‘Annem ve babam sürekli bunu yapıyor. Demek ki bu, önemli’ geri bildirimini verdiğinizden emin olun” dedi.

Bırakın macun ve fırçasını kendisi seçsin

“Diş bakımları ile ilgili küçük kararlar vermelerine izin verin” diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “ Favori karakterleri ile özel bir diş fırçası seçmelerini sağlayın. Diş macunu aromasını seçmelerine izin verin. Küçük çocuklar dişlerini fırçalarken pirinç tanesi büyüklüğünde macun yeterliyken, dört yaşına geldiklerinde bezelye büyüklüğünde macun kullanabilirler. Çocukların yaşları ilerledikçe dişlerini fırçalamıyorlar. Kontrolü elden bırakmayın. Yaşlarına bakmaksızın kontrol edin, ağızlarında plak olmadığından emin olun” dedi.

Diş hekiminiz acil durumlar için hazır bulunmalı

“Elbette düzenli diş temizliği veya herhangi bir sorunu çözmek için diş hekiminize gidiyorsunuz. Ancak herhangi bir kaza, darbe veya sakatlık durumu söz konusu olduğunda; müdahale edebilecek bir diş hekiminizin olması sizi daha çok rahatlatacaktır. Bu yüzden çocuğunuzun diş hekimiyle bağlantıda kalmanız ve aynı zamanda çocuğunuza da diş hekiminize güvendiğiniz izlenimini vermeniz önemli.”

Editör: TE Bilişim