CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Ayşe Tuba Arslan’ı ölüme götüren ihmaller zincirini ve  emniyet ile savcılığa yaptığı 23 suç duyurusunun nasıl sonuçsuz kaldığını raporlaştıran Eskişehirli kadın avukatlarla bir araya geldi. Çakırözer, “Katil, Ayşe Tuba Arslan’ı öldüreceğini neredeyse sokaktan geçen herkese söylemiş. Avukatların raporu da gösteriyor ki ne yargıda ne emniyette ne de aile bakanlığında kimse Ayşe Tuba Arslan’ı görmemiş, duymamış, koruyamamış. Hakimler ve Savcılar Kurulu inceleme başlatalı 65 gün oldu. Hiç bir sonuç yok. Ama bu 65 günde Türkiye’de 57 kadın daha öldürüldü. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı genelgeler yayınlıyor. Ama bunlara uyan yok. Uymayana da yaptırım yok! Kadınlar hala göz göre göre öldürülüyor, bu ihmal devleti kör ediyor, devlet onları hala koruyamıyor” dedi.

AVUKATLARLA BULUŞTU      

Eskişehir’de 23 kez suç duyurusunda bulunmasına rağmen eski eşi tarafından katledilen Ayşe Tuba Arslan’ı ölüme götüren ihmaller konusunda başlatılan HSK incelemesinin üzerinden 65 gün geçmesine rağmen hiçbir sonuç çıkmazken, bu süre zarfında Türkiye’de 57 kadın daha öldürüldü.

CHP’li Utku Çakırözer, Eskişehir’de eski eşi tarafından sokak ortasında satırlı saldırı ile katledilen Ayşe Tuba Arslan’ı ölüme götüren ihmallerle ilgili rapor hazırlayan Eskişehirli 7 kadın avukat ile bir araya geldi. Avukatlar Pınar Çelik Arpacı, Betül Duman, Neriman Ersin, Fatma Girgin, Funda Güney, Heval Yıldız Karasu ve Ceren Koçak ile görüşen Çakırözer, “Ayşe Tuba’nın ailesinin avukatları, bu raporla, Ayşe Tuba Arslan’ın Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne 23 kez suç duyurusunda bulunmasına rağmen nasıl göz göre göre öldürüldüğünü ortaya koyuyor” dedi. Çakırözer Avukatlara mücadeleleri için teşekkür etti.

KİMSE DUYMUYOR, KORUYAMIYOR

Ayşe Tuba Arslan’ın katili hakkında hazırlanan iddianamedeki ayrıntıları değerlendiren Çakırözer, “Ayşe Tuba öldükten sonra katil hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. Katil onu öldüreceğini neredeyse herkese söylemiş. Bu meseleyi gönüllü olarak kendilerine iş edinen 7 avukatın raporu gösteriyor ki Eskişehir’de adli makamlar da, emniyet birimleri de, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi de, mahkemeler de Ayşe Tuba Arslan’ın can güvenliğinin tehlikede olduğunu biliyor. Ama kimse üzerine düşeni yapmıyor. Kimse görmüyor, kimse duymuyor, kimse Ayşe Tuba’yı koruyamıyor” dedi.

HSK, 65 GÜNDÜR ‘İNCELİYOR’

Arslan’ın 23 kez suç duyurusunda bulunmasına rağmen korunamadığının ortaya çıkmasının ardından Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) inceleme başlattığını dile getiren Çakırözer, “HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz inceleme başlatıldığını 30 Kasım 2019’da açıkladı. Üzerinden 65 gün geçti. İnceleme soruşturmaya dönüştü mü? Kimler hakkında soruşturma açıldı? Bu cinayette kimlerin ihmali var? Varsa nasıl bir ceza verildi? Verilmediyse niye verilmedi? Neden kimse Ayşe Tuba’nın çığlığını duymadı? Kamu görevlileri hakkında herhangi bir adli soruşturma var mı yok mu? Bu soruların tamamı 65 gündür yanıtsız” dedi.

HALA KORUYAMIYORUZ

Raporun hem yargıda hem emniyetteki ihmalleri ayrıntılı olarak ortaya koyduğunu dile getiren Çakırözer, “HSK da, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı da iki ayrı inceleme başlattı. 65 gündür kimin ihmal ettiğini arıyorlar. Ama bu 65 günde Türkiye’de 57 kadın daha öldürüldü. İşte daha yeni Antalya’da, hakkındaki uzaklaştırma kararına rağmen eski eşini evinde öldüren adamı gördük. Neden bu uzaklaştırma kararları takip edilmiyor? Uymayanlara neden yaptırım uygulanmıyor? Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı genelgeler yayınlıyor. HSK, 65 gündür ihmal arıyor. Ama kadınlar hala göz göre göre öldürülüyor, ihmal sürüyor, devlet onları hala koruyamıyor” ifadelerini kullandı.

6284 TAM ANLAMIYLA UYGULANANA KADAR…

Eskişehir’de basının üzerine gitmesi, kamuoyunun tepkisi ve avukatların  mücadelesinin ardından şiddet tehdidi altındaki kadınların korunmasına yönelik bazı olumlu adımların  atıldığına dikkat çeken Çakırözer, “Ayşe Tuba Arslan için bir şey yapılmadı ama onun ardından yürütülen mücadele yavaş da olsa sonuç vermeye başladı. Eskişehir’de kadına şiddet vakalarında ilk kez elektronik kelepçe kullanıldı. Tehdit altındaki her kadın için risk analizi yapılır oldu. Bunlar avukatların, kadınların mücadelesi ile kazanıldı. Ama yetmez. HSK ve Başsavcılık incelemeleri bir an önce sonuçlansa buradaki yaptırımlar Türkiye’ye de örnek olacak. İstanbul Sözleşmesi ve onunla ilgili 6284 sayılı yasa yargı, emniyet ve aile bakanlığı uzmanlarınca Türkiye’nin her yerinde tam anlamıyla uygulanana kadar bu mücadeleyi sürdürmek zorundayız. sürdüreceğiz” dedi.

Editör: TE Bilişim