5 Şubat 1937 tarihinde Anayasada  yapılan değişiklikle devletin laikleştirilmesi sağlandığını hatırlatan CHP Eskişehir İl Başkanı Abdülkadir Adar, Atatürk’ün Cumhuriyeti laiklik ilkesi ile güvenceye aldığını söyledi.

“Laikliğin en etkin koruyucusu toplumun tüm dogmalardan, ekonomik, dinsel ya da yönetsel arayışların baskılarından kurtulabilmiş bilimle, akılla arınmış bir bilinci olmalıdır. Çağdaş demokrasilerin ön koşulu olan laiklik ilkesinin temelinde; eğitimin, siyasetin, devlet yönetiminin, toplum hayatının ve hukuk kurallarının eşitliğe, akla ve bilime dayandırılması yatar. Devlet yönetimi hiçbir kural ve baskıyla suistimal edilemez” diyen CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“1982 Anayasası’nın 24’üncü maddesinde bu kural açıkça belirlenmiştir: ‘Kimse Devletin sosyal, ekonomik, siyasî veya hukukî temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasî veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.’

Türkiye’de laikliğin benimsenmesi üç temel değerden kaynak bulmuştur. Bunlar; Vicdan özgürlüğü, dinsel inanç özgürlüğü ve tüm erkekler ile kadınların eşitliğidir.

İçinde bulunduğumuz dönemde çağdaş uygarlığın, demokrasinin temel taşı olan laiklik gözardı edilmekte; çalışma yaşamından eğitimden ve aile yaşamına kadar her alanında dine referanslı bir yaşam biçimi özendirilmeye ve dayatılmaya çalışılmakta ve laiklik ilkesi adeta yok sayılmaktadır.

Oysa, ülkemizde, Cumhuriyet kurulduğundan beri hiç kimse dinsel inançlarından ötürü baskı görmemiştir. Tersine, laiklik ilkesi din ve vicdan özgürlüğünü korumuş, her din ve inançtaki insanlara ibadet özgürlüğü tanımıştır. Laiklik ilkesi din duygularının siyasal amaçlarla sömürülmesine engel olmuştur. Laiklik ilkesi, bu nitelik ve özü ile din duygularının dine yabancı amaçlarla kötüye kullanılmasını engellemeye çalışmıştır.

Bu nedenlerden dolayı tam da bugünlerde laikliği çok ihtiyacımız vardır.”

Editör: TE Bilişim