İYİ Parti Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu, 2020 Yılı Bütçesinin hazırlanış süreciyle ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması için TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi.

Kimden ne kadar vergi alınacağını, vergilerle toplanan bu paraların nereye harcanacağını gösteren bütçenin, hükümetlerin en önemli siyasi belgelerinden biri olduğunu ifade eden Kabukcuoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“ Demokrasilerde kurallar önem arz etmektedir. Bütçenin hazırlanışı için, halktan aldığı yetkiyi kullanan TBMM, bir takım kurallar getirmiş. Buna göre, bütçe sürecinde bazı dokümanların yasalarda belirtilen tarihlere kadar hazırlanıp, resmi gazetede yayımlanması gerekiyor. Bunlardan biri Orta Vadeli Program. Yasa, en geç Eylül ayının ilk haftası sonuna kadar süre vermiş, hükümet bu programı, 4 Ekim 2019 tarihinde yayımlamıştır. Aynı şey Orta Vadeli Mali Plan ve Bütçe Hazırlama Rehberi için de geçerlidir. Yasa, bu dokümanları, en geç Eylül ayının on beşine kadar Resmî Gazete ’de yayımlayacaksın diye emretmiş, hükümet ise 25 gün sonra yayımlamıştır.  Eğer hükümet bunlara uymazsa, hukukun ve kanunun yolundan çıkmış olur. Bütçe yetkisi TBMM’in uhdesindedir. Bütçe dokümanlarının gecikmesi en hafif tabir ile görev ihmalidir. Siz bu belgeleri kanuna uymayarak geç hazırlarsanız, bu bütçenin güvenirliliği, disiplini daha işin başında sorgulanır hale gelir.”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in her defasında dile getirdiği gibi, Hukuku paspas eden, Türkiye’yi güvensiz bir ülke haline getiren, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin tutmadığını söyleyen Kabukcuoğlu,  2020 yılı bütçesinin hazırlanmasında, bu amir hükümlere uyulmaması, yönetimin tek adamın iki dudağı arasında olduğunu ve Millet iradesini hiçe sayıldığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

İYİ Partili Kabukcuoğlu’nun önergesinde şu sorular yer aldı:                                                            

1.5018 sayılı kanunda amir hükümler bulunmasına rağmen, yukarıda adı geçen hazırlık raporları ve dokümanların zamanında yayımlanmamasının nedenleri nedir?

2.Millet iradesiyle 5018 sayılı kanunla yasama organınca belirlenen yasal sürelere uygun hazırlanmayan dokümanlar ve hazırlık raporları, bütçeyi tartışmalı hale getirir mi?

3.Yukarıda adı geçen hazırlık raporları ve dokümanların, büyüme, enflasyon, kur gibi temel makroekonomik büyüklükleri gösterdiği düşünüldüğünde, bunları bilmeden hazırlanacak harcama talepleri ve gelir tahminleri geleceğe ne kadar yakın olabilir?

4.Yukarıda ismi geçen hazırlık raporları ve dokümanların, yasanın ön gördüğü süre içerisinde yayınlanmamasına neden olan devlet memurları hakkında adli ve idari soruşturma yapılmış mıdır?        

Editör: TE Bilişim