CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin referandum döneminde Eskişehir Şeker Fabrikası’ndaki geçici işçilere verdiği vaatleri Meclis gündemine taşıdı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, dün gece Meclis Genel Kurulu’nda vaatleri kendisine hatırlatan Çakırözer’in sorusu üzerine, “Eskişehir Şeker Fabrikalarındaki geçici işçilerin statüsünün iyileştirilmesi için bir çalışmalarının bulunmadığını” açıkladı. Ağbal, Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesinin de gündemde olmadığını belirtti.
16 Nisan referandumuna üç gün kala ‘Evet’ kampanyası için geçici şeker işçileriyle buluşan Adalet ve Kalkınma Partisi Eskişehir milletvekilleri, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Emine Nur Günay Eskişehir geçici işçilerin statüleri konusunda “ geçici işçilerin statülerinin iyileştirilmesi” vaadinde bulunmuştu. Bakan Avcı, “İnşallah hem geçici işçi kardeşlerimizin statülerinin iyileştirilmesi için hem de fabrikanın daha verimli hale gelmesi için alınacak tedbirler konusunda çalışmalarımız son safhaya gelmiş durumda” ifadelerini kullanmışlardı. Avcı ve Günay’ın ziyaretleri yerel ve ulusal basında “Geçici İşçilere Müjde” başlıklarıyla haberleştirilmişti.
CHP Milletvekili Çakırözer işte bu referandum vaatlerini Meclis Genel Kurulu’nda hükümete sordu. Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan Eskişehir Şeker Fabrikası’nın özelleştirme kapsamından çıkarılmasını isteyen Çakırözer, geçici şeker işçilerinin kadro taleplerinin ne zaman karşılanacağını sordu. Çakırözer konuşmasında şunları söyledi: “Sayın Bakan, sizin de daha önce ziyaret ettiğiniz Eskişehir Şeker Fabrikası’nın özelleştirme kapsamından çıkarılması mümkün müdür? Ayrıca, yine orada ziyaretiniz sırasında gündeme gelen, daha sonra da referandum sürecinde bir başka bakan tarafından sözü verilen geçici işçiler sorununun çözümü mümkün müdür? 120'yi aşkın geçici işçi işlerinden çıkarıldılar, altı ay süreyle çalışmaktalar. Türkiye'de binlerce kişiyi ilgilendiren bu geçici işçilik meselesini çözecek misiniz?”
AĞBAL: ÇALIŞMAMIZ YOK
Çakırözer’in sorularına yanıt veren Bakan Ağbal, geçici şeker işçilerinin sorunları üzerine bir çalışma yapmadıklarını belirtirken, Şeker Fabrikasının da özelleştirme kapsamında kalacağını belirtti.  Ağbal yanıtında, “Eskişehir şeker fabrikalarının özelleştirme programı dışına alınması gibi bir planımız söz konusu değildir, geçici işçiler konusunda da şeker fabrikaları özelinde herhangi bir çalışmamız bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.
ÇAKIRÖZER: VAATLER ÇABUK UNUTULMUŞ!
CHP’li Çakırözer Bakan Ağbal’ın yanıtı üzerine şu değerlendirmeleri yaptı:
“Anlaşılan o ki AKP referandumda Eskişehir ve Türkiye’nin dört bir yanındaki emekçi sınıfından ‘Evet’ koparabilmek için birbiri ardına verdikleri vaatleri çok çabuk unutmuş. Ama CHP olarak biz yılmayacağız. Şeker fabrikaları, Devlet Demiryolları ve diğer kamu sektöründe alın teri döken geçici işçi kardeşlerimizin haklarının korunması için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
SENDİKALAR DA DUYMALI
Çakırözer başta Şeker-İş ve Demiryol-İş olmak üzere işçi sendikalarına da AKP hükümetinin geçici işçiler konusundaki yaklaşımını ve kıdem tazminatına yönelik kazanımların ellerinden alınma hazırlıklarını yakından takip etmeleri çağrısında bulundu.
 
                                        
                                            
 
 
 
Editör: TE Bilişim