İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu, Sayıştay’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dair raporundaki Çevre Etki ve Değerlendirmesi(ÇED) projeleri ile ilgili bulgularını Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi veren Kabukcuoğlu, “Proje bedeli beyanları doğruluğuna ilişkin idarece kontrol mekanizması işletilmiyor” dedi.

ÇED yönetmeliğe göre projeye başlayacak işletmelerin, ÇED başvuru raporu veya proje tanıtım dosyalarında proje bedelini beyan usulü sunduğunu, Sayıştay yaptığı denetimde proje bedellerinin olması gerekenden daha az tutarda olduğu ve idari para cezalarının da daha az ödendiğinin tespit edildiğini ifade eden Kabukcuoğlu, “kamunun zarara uğratılmaması ve başvuru ücretlerinin olması gereken tutarla tahsil edilebilmesi için idarenin ÇED başvurularını inceleme yükümlülüğünü layıkıyla yerine getirmelidir” dedi.

Kabukcuoğlu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması için sorduğu sorular ise şöyle: “1-) ÇED başvuru ücretlerinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığının incelenmesi idarenin yükümlülüğü olduğuna göre, Bakanlığınız bu inceleme için niçin gerekli özeni göstermemiştir? ÇED başvurularındaki incelemelerde gerekli özeni göstermeyip kamunun zarara uğramasına yol açan görevliler hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? 2-)Proje bedelleri düşük beyan edilmek suretiyle gerçekleşen başvuru ücretlerinin sayısına yönelik Bakanlığınız tarafından bir tespit çalışması yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu şekilde gerçekleşen başvuru sayısı kaçtır? Başvuru ücretlerinin düşük gösterilmesinden doğan zarar ne kadardır?3-) Proje bedellerinin beyan usulü ile sunulması durumunda kamunun zarara uğratıldığı Sayıştay tarafından tespit edildiğine göre, Bakanlığınız proje bedellerinin daha gerçekçi ve nesnel tespit edilebilmesi için daha etkin bir yöntemi hayata geçirmeyi düşünmekte midir?

Editör: TE Bilişim