CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, Sivrihisar İlçesi’ne bağlı Göktepe, Kaldırım ve Ahiler köylerinde yaşayan 60 öğrencinin Buhara Köyündeki ilkokula gönderilmek istemesine tepki gösterdi.

Anayasanın ikinci maddesinin Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu savunduğunu aktaran Adar, “Yine anayasamızın 42. maddesine göre ise kimse eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz. Eğitim ve öğretim Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz demektedir. Ülkemizin içinde bulunduğu tabloda ülkeyi 18 yıldır yönetenler eğitim sisteminde başarılı olmadıklarını artık açıkça ifade etmek durumundalar” dedi.

Sadece bugünü değil geleceğin de kaybedildiğini kaydeden Adar,  şunları söyledi:

“Ne diyordu CHP, Türkiye yönetilmiyor, savruluyor. Şimdi bunun çok çarpıcı bir örneğini Sivrihisar’ın üç köyünde yaşıyoruz. Değerli vekillerimiz bu konuda gerekli araştırmaları yaptılar ve gerekli temaslarda bulunduk. Kaldırım Mahallesi’nde 14, Ahiler Mahallesi’nde 18, Göktepe Mahallesi’nde 12 öğrencimiz var. Ve daha önceleri taşımalı sisteme geçmeden önceki dönemde ise bütün bu mahallelerimizin kendi okulları vardı. Bunun efektik olmadığını düşünen hükümet taşımalı eğitim sistemini getirdi. Bu mahallelerdeki mevcut okulları kapattı.  Bu üç mahallede eğitim gören çocuklar Ertuğrul Mahallesi’ndeki Yavuz Gülerce Okulunda eğitimlerine devam ediyorlardı. Ancak 2017 yılında yapılan bir ihale ile her ne hikmetse 18 öğrencisi bulunan Ahiler’deki okul kapatılırken, 14 öğrencisi bulunan Kaldırım Mahallesi’ndeki okul kapatılırken, 12 öğrencisi bulunan Göktepe Mahallesi’ndeki okul kapatılırken sadece ve sadece 10 öğrencisi bulunan sonradan mahalle şekline getirilen bir tarikatın mensuplarının yaşadığı mahalleye 4 milyon lira harcanarak 8 derslikli bir okul yapılıyor. Eğer sizin ciddi anlamda yatırım, eğitim politikanız olsaydı mevcut okulların devamlılığını sağlardınız. En doğrusu oydu. Sizin esaslı bir eğitim programınız olsaydı o zaman mevcut okulların idamesini sağlamaya çalışırdınız ki en doğrusu da oydu.  Çünkü o okullardaki öğretmenler  sadece öğrencileri eğitmekle kalmıyor aynı zamanda o köy ahalisinin de çağdaş gelişimine katkı verebiliyorlardı. Ne yazık ki bunlar ortadan kaldırılmıştır.

Sivrihisar Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ısrarla oradaki vatandaşlarımızı ikna etme, çocuklarını o okula göndermeye zorlama içerisindeler. Bir tarikatın iskân ettiği bir yere bir okulun yapılması ve çocukların oraya gönderilmeye zorlanmasının mantığını anlamakta çok zorlanıyoruz. Bir an önce Milli Eğitim Bakanlığı olaya müdahale etmeli. Yapılan baskılarda eğer Buhara’daki okula gidilmezse öğrencilerin ücretsiz taşımadan mahrum bırakılacağı söyleniyor. Bir başka baskı ise eğer sizler çocuklarınızı okula göndermezseniz para cezasının uygulanacağı söz edilmekte. Bir an önce yanlıştan dönülmeli. Aklıselim hakim olmalı. Çocukların geleceği karartılmamalı .

 Orada yaşayan hemşehrilerimiz son derece kararlı, çocuklarını laik eğitim veren okullarda okutmak istiyorlar. Gerekirse Eskişehir’e gelerek çocuklarını okuturuz diyorlar. Ya da kendi olanaklarıyla çocuklarını Ertuğrul Mahallesi’ndeki okula götürme düşünceleri var."

                                                                                                                                                   

Editör: TE Bilişim