CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, CHP’li ilçe belediye başkanları ile ortak düzenlediği basın açıklaması ile TOKİ’nin Eskişehir’de yapılması planlanan 750 konutu AK Partili ilçe belediyelerine vermesini eleştirdi. Adar, TOKİ’nin konutları dağıtırken CHP’li ilçe belediyelerine ayrımcılık yaptığını ifade etti.

CHP İl basında düzenlenen CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, CHP Odunpazarı İlçe Başkan Yardımcısı Kadir Kobak, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Gürler’in katıldığı basın açıklamasında, ilk olarak İl Başkanı Abdülkadir Adar söz aldı. Adar şunları söyledi: “Geçtiğimiz hafta ya kanal ya İstanbul başlığı ile bir imza kampanyası başlatmıştık, toplam 7 saatlik bir imza töreni gerçekleştirildi, Eskişehirlilerin büyük ilgisi le karşılandı, dün İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne iletilmek üzere Eskişehir’deki müdürlüğe teslim ettik, Bu sembolik bir itiraz kampanyasıydı, 81 ilde de vatandaşlar bu konuda ne kadar duyarlı olduklarını göstermiş oldular, imza veren ve vermeye hazır olan hemşerilerimize bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Alpu Termik Santraline karşı da aynı duyarlılıkla davranıldı, dün 4 tane termik santralin üretimine son verildi, sıra diğerlerine de gelecektir diye düşünüyorum.”

CHP’Lİ BELEDİYELERİN OLDUĞU İLÇELERDE DE KONUT YAPILSIN

1984 yılında kurulan TOKİ’nin sonrasında şekil değiştirerek, hükümetlerin-devletin taşeronu şekline dönüştüğünü dile getiren İl Başkanı Adar, “Türkiye’de 100 bin konut yapılacağı ifade edildi, Eskişehir’e sadece 500 konut düşmüş, bunların Beylikova’ya yapılması planlanmış, ancak sonrasında bu 500 konutun diğer ilçelere dağıtılması gündeme gelmiştir. AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, bu 500 konutun sayısını 750’ye çıkararak Beylikova’dan alınıp diğer AK Partili 8 ilçe belediyesine dağıtımını yapmıştır” dedi. Toplumu ayrıştırmaktan herkesin vazgeçmesi gerektiğini belirten Adar, “Ayrıştırma bugüne kadar kimse için başarı getirmemiştir, dolayısıyla biz Odunpazarı, Tepebaşı, Seyitgazi, Mahmudiye’de ve diğer CHP’li ilçelerde de artık TOKİ’nin konut yapması gerektiğini belirtmek istiyorum. Odunpazarı Belediyesi’nde, AK Partili belediye başkanı görevdeyken çok sayıda TOKİ konutu yapıldı, ancak Odunpazarı CHP’li bir başkanın yönetimine girince özellikle Karapınar’dan TOKİ elini çekti” ifadelerini kullandı.

ACİL 250 KONUT İHTİYACIMIZ VAR

Daha sonra söz alan Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe ise; “Seyitgazi ilçesi olarak günlük 2 bin 500 civarında Eskişehir’e geliş gidiş yapılıyor, bunun en önemli nedeni konut yetersizliğidir, biz özellikle Kırka ve Seyitgazi ilçesine acil 250 konut ihtiyacımız var, bunu talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

AYRIMCILIĞA SON VERİLSİN

Mahmudiye İlçe Başkanı İshak Gündoğan da, “TOKİ’nin bize üvey evlat muamelesi yapması ve popülist siyaset sürdürmesi doğru değildir, bizde de taşımacılık vardır, gelişmekte olan bir ilçeyiz, 100 kadar konut verilirse, biz de ayrımcılık yapmadıklarını göreceğiz, biz vekillerimize Eskişehir milletvekili olarak bakıyoruz, Milletvekili Günay’ın ilçelerde yaptığı ayrımcılığı TOKİ’nin konutları yapılırken de yaptığını görüyoruz, bu yanlıştan dönmelerini bekliyoruz” dedi.

TOKİ KONUTLARI İHTİYACI OLANLARA VERİLMELİ

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataçise önce Kanal İstanbul Projesi’ne değinerek; “25 Haziran öncesi seçimlere katkı için İstanbul’da çalışmalarımızı sürdürmüştük, İstanbul’un sorunu Türkiye’nin sorunudur, Montro Anlaşması tüm ülkeyi ilgilendirmektedir, işsizliğin yoksulluğun had safhada olduğu bir dönemde gereksiz yere bu kadar paranın Kanal Projesi’ne harcanması anlamsızdır, Şu günkü koşullarda bunun yapılması yersizdir, 75 milyar dolardan kat be kat daha fazla para harcanacağını da öngörüyorum” diye konuştu. Hükümeti eleştirerek sözlerine devam eden Ataç, “Bugüne kadar hükümetin birleştirici bir eylemi olmadı, şehitleri bir ayırd ettiler, bu zihniyetin hiçbir konuda birleştirici olabileceğini düşünmüyorum” diye konuştu.

Ataç TOKİ konutları hakkında ise; “Bizim Zincirlikuyu’daki şantiyenin karşısında 300 bin dönümlük üniversite alanı olarak belirlenen yerde TOKİ çok geniş incelemeler yapmıştı, ben bu 100 bin konutu duyunca burada da yapılacağını düşündüm ama olmadı, TOKİ konutlarının yoksul ve ihtiyacı olan ailelere verilmesi gerekmektedir, sonra diğer kesimlere verilmelidir” ifadelerini kullandı.  

HAN’DA ÇADIRLARDA YAŞIYORLAR

Han İlçe Belediye Başkanı Erdal Şanlı da söz alarak şunları söyledi: “3 yıl önce 5 binlik ve 1000’lik planlarını yaparak 55 dönüm araziyi TOKİ’ye tahsis ettik, vatandaşlarımız kırsalda eski mahalle kültürü ile yaşamak tek katlı bahçeli evler işitiyorlar, arsamız hazinenin elinde şu anda, yapılacak halde, öbür AKP’li belediyelerin ise arsası bile hazır değil, biz yatay olarak eski mahalle kültürünü yansıtan yapılar istiyoruz, Han’ın yarısından fazlası arkeolojik sit alanı, insanlar çadırlarda ilkel koşullarda yaşıyor. Bizim insanlarımız da bu ülkede insanca yaşamak istiyor, bunun adı sosyal konut ise bizim sit alanlarında yaşayan vatandaşlarımıza da birer konut versinler, mağaraların üstünde insanlar yaşıyor, önce bu sorun çözülsün, 7-8 yıldır söz verilen polis lojmanları da hâlâ yapılmadı, biz her türlü projeyi yapıyoruz ama onlar bekletiyorlar.”

750 KONUT 1500’E ÇIKARILMALI

Son olarak söz alan Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Gürler ise şöyle konuştu: “TOKİ bize üvey evlat muamelesi yapmaktadır. Alpu gelişmeye en açık ilçedir, 400’ün üzerinde memur Alpu’ya gelip günlük geri dönmektedir. En az 100 konutun bize ayrılması gerekmektedir, bugün Alpu’da bir belediyi kaybetmiş olabilirler, ancak orada da yüzde 40 oranında AK Partili vardır, ben burada adalet görmüyorum, tamamen siyasi bir karar verilmiştir. 750 konut 1500’e çıkarılmalıdır, Bugün AKP’nin de oy potansiyeli bellidir, en azından onların hayrına bundan vazgeçilmelidir.”

Editör: TE Bilişim