Çakırözer, “Çiftçiler borç batağı içerisinde ve gübreden mazota kadar girdi fiyatları sürekli artıyor. Ürün satış fiyatları ise aynı düzeyde kalan üreticiler, tarlalarını ipotek ederek kredi kullanmak zorunda kalıyor” dedi.
 
 TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözerborç batağındaki çiftçinin tarlalarını ipotek ederek, kredi kullanmak zorunda kaldığını söyledi. Çakırözer, tarım desteklemelerinde dikkat çeken sorunları Meclis gündemine taşıyacağını bildirdi.
CHP’li Çakırözer, Eskişehir’de Beylikova, Karahüyük ve İnönü Dereyalak’taki yağmur duası programlarına katıldı. Bereketli bir yıl olmasını dileyen Çakırözer, “Birlik ve beraberliğimizin en güzel örneklerinden birinin yaşandığı böyle günlerin bereketli olmasını, çiftçilerimizin yüzünün gülmesini tüm kalbimle diliyorum” dedi.
 
DESTEKLER GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Üreticilerle yaptığı sohbetlerde 2016 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin Bakanlar Kurulu kararının geçtiğimiz günlerde açıklandığını hatırlatan Çakırözer, önceki yıllarda ürün grupları bazında farklı oranlarda verilen gübre ve mazot desteğinin bu yıl birleştirilerek tek kalemde verileceğini söyledi.  Çakırözer, “Bu birleştirme sonucunda bazı ürünleri eken çiftçiler geçen yıla göre daha az destek alacak. Buğday, arpa, yulaf ve çavdarda prim desteği değişmedi, dane mısırda prim desteği 4 kuruştan 2 kuruşa indi.” dedi.
CHP’li Çakırözer, hayvancılık desteklerinde ise geçen yıla kadar üreticilerin, sahip oldukları her hayvan için hayvan başına destek aldığını, ancak bu yılki yeni uygulama ile sahip olduğu hayvan için değil, o hayvandan doğacak buzağıya destek alabileceğini, üstelik üreticinin hayvancılık desteğini alabilmesi için buzağıyı 4 aya kadar beslemesi ve yaşatması gerektiğini hatırlattı.  Çakırözer sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemiz, AKP iktidarının çarpık tarım politikaları nedeniyle net ihracatçı bir konumdan net ithalatçı bir konuma geldi. Çiftçiler borç batağı içerisinde ve girdi fiyatları sürekli artıyor. Ürün satış fiyatları neredeyse son yıllarda aynı düzeylerde seyrediyor. Üretici geliri artmadığından üreticiler, tarlalarını ipotek ederek kredi kullanmak zorunda kalıyor. Ekmeğini topraktan çıkaranların daha çok desteklenmesi gerekiyor. Bu nedenle girdilerdeki artış da gözetilerek desteklerin yeniden gözden geçirilmesi yararlı olacaktır.”
 
MÜHENDİSLERİN SORUNU MECLİS’E GELECEK
Bu yılki tarımsal desteklemelerinde iki konunun daha çok öne çıktığını belirten Çakırözer, bunlardan birinin Toprak Analizi desteklerinin kaldırılması, diğerinin ise Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteğine getirilen kısıtlamalar olduğunu hatırlattı. Çakırözer, destekler konusundaki sorunları en kısa sürede Meclis gündemine taşıyacağını belirtti.
 
 
Editör: TE Bilişim