Türkiye Büyük Millet Meclisi Küresel İklim Değişikliği ve Kuraklıkla MücadeleMeclis Araştırma Komisyonu’nun Cumhuriyet Halk Parti’li üyeleri Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, İzmir Milletvekili Murat Bakanve Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğluyangın felaketinin yaşandığı Muğla’nın ilçelerinde incelemelerde bulundu.

Küresel İklim Değişikliği Meclis Araştırma Komisyonu’nun, yangın bölgesinde inceleme yapmak üzere göreve çağırmak için verdikleri dilekçeyeolumlu yanıt alamadıklarını söyleyerek Muğla’nın ilçelerini ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisimilletvekilleri Jale Nur Süllü, Murat Bakan ve Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, incelemelerin ardındanbasın açıklaması gerçekleştirdi.

“Afetle Mücadele Eylem Planı Saraylarda ve Otel Lobilerinde Yapılıyor”

Basın açıklamasında,Küresel İklim Değişikliği Meclis Araştırma Komisyonu’nun Cumhuriyet Halk Parti’li üyeleri olarak, Komisyonda küresel ısınma nedeniyle meydana gelen doğal afetlerdeki artış ve hazırlıklı olunması yönünde yapılan uyarıların ne denli haklı olduğunun yaşanan yangın felaketinin acı bilançosuyla bir kez daha ortaya çıktığını söyleyen  milletvekilleri, alanda sadece gönüllülerin, sivil toplum kuruluşlarının ve CHP’li belediyelerin bulunduğuna dikkat çekti. Yaşanan felaketlerin,her konuda olduğu gibi ormanları da, tarımı da ticari faaliyet alanı olarak ele alan, ekosistemin önemini görmeyen anlayışın bir sonucu olduğunu söyleyen CHP milletvekilleri, doğal afetlerle mücadele eylem planlarının hazır olmadığını yangınlara mücadelede geç kalındığını vurguladılar. “Koordinasyon yok. Ne yazık ki afetle mücadele eylem planları saraylarda, otel lobilerinde yapıldıkça sonuç alınamayacağını çok net bir biçimde görmüş bulunuyoruz. Ben 2019 yılında vegeçtiğimiz Nisan ayındakomisyondaorman yangınları ve söndürme uçakları konusunda kaygılarımızı dile getirerek önlem alınması gerektiğini belirtmiştim.” diyen Süllü, uyarılarının görmezden gelindiğini söyledi.

“THK’nın Söndürme Uçaklarının Bakımını Eskişehir’de Yapalım”

Türk Hava Kurumu’nun elinde olan söndürme uçaklarının bakımsızlık içinde çürütüldüğünü söyleyen Süllü “Eskişehir’de 1. Hava Jet Ana Üssü Hava İkmal Fabrikamızda gerekli teknoloji de var deneyimli personel de var. 48 yıllık F-4, 35 yıllık F-16, 59 yıllık T-38’lerin gövde ve motor bakımlarını ve onarımlarını yapabilen Hava İkmal çalışanları, ‘Bu uçakları getirin tamir edelim’ diyorlar. Yerli ve milli olmakla övünen iktidar, bugün yurtdışından ihaleyle uçak kiralıyor, THK uçaklarının ihaleye girmesine izin vermiyor. Bir kez daha uyarıyoruz.  Afetlerle mücadele eylem planlarını hazırlamazsak, depremde, sel felaketi yaşadığımızda, orman yangınlarıyla karşılaştığımızda yaşanacaklar kaçınılmaz.” dedi.

“Eskişehirli Belediyelerimizle Gurur Duyuyoruz”

Yangınların başladığı ilk günden bugüne duyarlı Eskişehir halkının seferberlik anlayışı ile sergilediği dayanışmanın gurur verici olduğunu söyleyen Dr. Jale Nur Süllü “Bir yandan itfaiye, arama kurtarma ekiplerini bölgeye gönderirken diğer yandan yardımları ulaştırmak için ekiplerini seferber eden Büyükşehir Belediye Başkanımız, Tepebaşı veOdunpazarı Belediye Başkanlarımız ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.  Bir içten teşekkürüm de bireysel çabaları ve sivil toplum kuruluşlarının organizasyonları ile bölgenin acil ihtiyaçlarını ulaştırmak için büyük bir çaba gösteren duyarlı hemşerilerime. Tüm hemşerilerim ve şehrimle gurur duyuyorum.” dedi.

Editör: TE Bilişim