CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Mihalgazi ve Sarıcakaya’da etkili olan fırtına sonrası seraları harabeye dönen çiftçileri ziyaret etti. Haziran ayında sel felaketinde yaraları sarılmayan Sarıcakaya ve Mihalgazili çiftçileri bir de fırtına vurdu. Sel felaketinde devletten tek kuruş yardım alamayan çiftçiler, şimdi de fırtına nedeniyle oluşan zararlarının TARSİM kapsamına alınmadığını öğrendi. Çiftçilerle birlikte hükümete seslenen Çakırözer, “Eskişehirli çiftçi çaresiz! Sel felaketinin yaralarını saramadan bir de fırtınada yüzbinlerce lira zarara uğradılar. Hortum değil fırtına yaşandı, deniliyor. Fırtına bir felaket değil mi sigorta zararları nasıl karşılama? Seraları harabeye dönen çiftçinin hasarları derhal karşılanmalı” dedi.

NE TARSİM NE AFAD FIRTINAYI KARŞILAMIYOR!

Eskişehir’in Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerinde etkili olan fırtınanın ardından bölgede üretim yapan çiftçilerin seraları harabeye döndü. Her iki ilçede yüzlerce çiftçinin yüzbinlerce lira zararı var. Çiftçinin seraları kullanılmaz hale gelirken, çiftçi fırtınadan doğan zararların TARSİM kapsamına alınmadığını öğrendi. Aynı bölgede Haziran ayında yaşanan sel felaketinden de tek kuruş destek alamayan çiftçi hükümetten acil yardım bekliyor.

ÇİFTÇİ İSYAN ETTİ: 70 KM OLSA EVİMİZ, BARKIMIZ KALMAZ

Seraları zarar gören Mustafa Bayram, “AFAD’ın yardımından faydalanabilmemiz için bütün mal varlığımızın yüzde 30’unun gitmesi gerekiyormuş. TARSİM yardımı da fırtınayı kapsamıyormuş. Bunu kapsaması için 70 km fırtına olması gerekiyormuş. 70 km fırtına olsa bizim evimiz barkımız kalmaz, köyümüz perişan olur. Devlet bizim zararlarımızı derhal karşılamalı” dedi.

ACİL DESTEK!

Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerinde fırtınanın vurduğu çiftçileri ziyaret eden Çakırözer, hükümete seraları harabeye dönen çiftçilerin zararlarının acil karşılanması çağrısında bulundu. Sarıcakaya bölgesinde çiftçilerin hem Haziran ayında selin vurduğunu hem de fırtınadan darbe aldığını söyleyen Çakırözer, “Haziran ayındaki selde devletten tek kuruş yardım alamayan çiftçimizi şimdi de fırtına vurdu. İki ilçemizi de ziyaret ettim. Muhtarlarımızla konuştum. Hepsi perişan halde, devletten acil destek bekliyor” dedi.

HEM SEL HEM FIRTINA VURDU

Sarıcakaya’da etkili olan fırtına sonrasında yaklaşık 200’e yakın çiftçinin serasının harabeye döndüğünü söylendiğini aktaran Çakırözer, “Sarıcakaya ilçemiz İğdir mahallemizde muhtarımızın verdiği bilgilere göre 38 çiftçimizin serası kullanılmaz hale gelmiş. Onlardan biri Mustafa Bayram hem Haziran ayındaki selde tarlaları mahvolmuştu şimdi de serası harabeye dönmüş. Seraları kullanılmaz hale gelen çiftçilerimiz kara kara zararlarını nasıl karşılayacaklarını düşünüyor” diye konuştu.

HEM SEL HEM DE FIRTINANIN ZARARLARI DERHAL GİDERİLMELİ

Tam ürünün değerleneceği zamanda çiftçinin bir kez daha darbe aldığına dikkat çeken Çakırözer şöyle konuştu:

 “Bölgeye giden yetkililer çiftçimize fırtınadan doğan zararların sigorta kapsamına alınmadığını ve çiftçinin zararlarını kendisinin karşılayacaklarını söylemiş. Çiftçimize hortum değil, fırtına yaşandı deniliyor. Fırtına bir felaket değil mi sigorta zararları nasıl karşılamaz, AFAD neden yardım eli uzatmaz? Haziran’da çiftçiye tek kuruş göndermeyen hükümet çiftçinin sesini duymalı. Çiftçi perişan halde kara kara düşünüyor. Çiftçinin zulmü artık son bulmalı. İktidar hem selin hem de fırtınanın zararlarını acil karşılamalı.”

Editör: TE Bilişim