Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Tarım ve Orman Bakanlığı’na, 2018 yılı sertifikalı tohum kullanım desteği ödemelerini sordukları yazılı önergesine gelen cevabın, “bakanlığın tarım konusunda inisiyatif alamadığının” göstergesi olduğunu söyledi. 

  Süllü, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sertifikalı tohum hibe ve banka kredisi desteklerinin üretim maliyetleri analiz edilmeden dağıtıldığı, yetersiz kalan desteklerin gecikmesinin, zor koşullarda üretimini gerçekleştirmeye çalışan çiftçiyi daha da zorda bıraktığı eleştirilerini dile getirerek, 2019 Ağustos ayında, 2018 yılı sertifikalı tohum kullanım desteği ödemelerini henüz almamış olan çiftçilere, paralarının ne zaman ödeneceği ile ilgili yazılı soru önergesine, 4 ay sonra gelen cevabın, şaşırtıcı olduğunu söyledi.

Bakanlığın,  2018 ödemelerini sormuşken ne zaman ödeneceğini söylemeyip, tohum desteğinin tarihçesini anlatıp, 2019 yılı desteklemelerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesine atıf yaparak soruları cevapsız bıraktığını açıklayan Süllü, Aralık ayının son günlerinde birden bire 2018 desteklerinin ödenmesinin ise plansızlığın ve öngörüsüzlüğün kanıtı olduğunu dile getirdi.

“Eskişehir’de Ocak-Şubat aylarında çiftçilerimize ödenmesi gereken 2018 yılı tohum desteği, Aralık 2019’un son günlerinde gecikmeli ödendi. Bu gecikmeyle,  çiftçinin eline küçük ödemeler halinde geçen para, enflasyon karşısında değerini kaybetti; çiftçinin yarasına merhem olmadı.” diyen Süllü, kararnamedeki 2019 desteğinin ne zaman ödeneceğinin ise meçhul olduğunu belirtti.  Süllü, kararnamedeki ödeme rakamlarının,  şimdiden enflasyonun altında kalmasının ve bakanlığın tarım konusundaki plansızlığının, AKP iktidarı tarafından çiftçimizin hiç düşünülmediğinin göstergesi olması açısından son derece üzücü olduğu söyledi. 

Editör: TE Bilişim