DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan tarafından Adana’da lansmanı yapılarak başlayan tarımın DEVA’sı etkinliği kapsamında Partinin Genel Başkan Yardımcısı Sanem Oktar tarafından Eskişehir’e ziyaret gerçekleştirildi.

DEVA Partisi Eskişehir İl Başkanı İsmail Haşim Ateş ve il yönetim kurulu üyelerince karşılanan Oktar esnaf ziyaretlerinin ardından Genel Başkan Yardımcısı Sanem Oktar ve Bölge Koordinatörü Merve Mollamehmetoğlu Keleş’in de katılımı ile Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli ve üyelerle buluşuldu. Buluşmada çiftçinin sorunlarını dinleyen partililer, DEVA Partisi’nin çözüm önerilerini ve kalkınma planlarını paylaştı. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Sanem Oktar, DEVA Partisi’nin çiftçinin derdine  “deva” olmak için iktidara geleceğini belirterek, öncelikli amaçlarının tarımı kalkındırmak olduğunu kaydetti. Bu amaçla ülkenin dört bir yanını gezerek, çiftçiyle, üreticiyle, nakliyecilerle, üretimin her aşamasında çalışanlarla görüştüklerini anlatan Oktar, kendilerine aktarılan sorunları ve beklentileri dikkatle dinleyerek çözüm önerilerini paylaştıklarını aktardı.

TÜM DESTEKLER KALDIRILMALI ÇİFTÇİDEN ALINAN VERGİ SIFIRLANMALI

Üreticilerin desteklenmediğini ve bilinçli tarım yapılamadığını belirten Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli, şöyle konuştu: “Çiftçiden vergi alınmamalı birinci kural bu olmalı! Örneğin ben 60 milyon mazota verdim, 30 milyon peşin vergi ÖTV KDV verdim diyelim, kazandığımızın yüzde 50’sinden fazlasını vergiye veriyoruz, üretim yapan çiftçi neden cezalandırılıyor? Tüm destekler kaldırılmalı çiftçiden alınan vergi sıfırlanmalıdır. Çiftçiye her ay elektrik faturası neden kesiliyor çiftçi üretmediği zaman neden fatura ödesin, Çiftçiden hasat döneminde 2 taksit olarak elektrik faturası alınması lazım, biz cezalandırılıyoruz bize üretme deniyor, böyle olunca gençlerimizi köyde tutamıyoruz, çiftçilik yapmak istemiyorlar.”

ÇİFTÇİNİN DEVA’SI

Çiftçinin 7 DEVA’sı başlığıyla hazırladıkları önerileri Başkan Yardımcısı Sanem Oktar şöyle sıraladı: “Çiftçilerin borçlarını en az 2 yıl faizsiz olarak erteleyeceğiz. Çiftçilerin kullandığı mazot, ÖTV’sini çiftçiye geri vereceğiz. Çiftçilere kullandığı gübrenin yüzde 50’sini destek olarak geri vereceğiz. Çiftçilerin toprağına, traktörüne haciz gelmeyecek, üretimi aksamayacak. Elektrik çiftçiye daha ucuza verilecek. Tarım desteklerini üretim yapılan yıl açıklayacak ve aynı yıl içinde ödemelerini gerçekleştireceğiz. Sadece aracıların değil, çiftçilerin de kazandığı bir sistem oluşturacağız.” Hayvancılığa ilişkin politikalarını da anlatan Sanem Oktar, şöyle konuştu: “Et ve süt üreticilerine ödemelerini zamanında ve planlı bir şekilde yapacağız. Yerli üretimi destekleyerek yem bitkilerini ithalata bağımlı olmaktan kurtaracağız. Yem bitkileri kullanımına yüze 50’ye kadar destek vereceğiz. Mera alanlarını geliştirerek, terk edilen yaylaları yeniden üretime kazandıracağız. Çevreye duyarlı balık üretme çiftliklerini yaygınlaştıracağız. Arıcılığa özel teşvik ve destek vereceğiz.”

Editör: TE Bilişim