Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, iki günlük ziyaret için bulunduğu Konya Ereğli’de Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Örgütünü ziyaret ederek partililerle buluştu.

 İlçe Başkanı, Sayın Dt. Veysel Gönülal,  ilçe örgütü ve partililerin katılımı ile gerçekleşen toplantıda Dr. Jale Nur Süllü, son günlerde ülkede yaşanan ekonomik kriz ve ülke gündemini değerlendirerek yaklaşan yerel seçimler ile ilgili görüşlerini paylaştı.  

 “Ekonomideki çöküşün 16 yıldır izlenen yanlış ekonomi politikaları,  adalet sisteminin yok olması, tek adam rejiminin keyfi uygulamalarının oluşturduğu güven ortamı eksikliği ve dış politikadaki yanlış uygulamaların bir sonucu olduğunu” belirten Süllü,  ekonomik krizi gören yürütmenin erken seçime gittiğini, seçim ekonomisinin krizi daha da derinleştirdiğini söyleyerek süreç sonunda tüm bu yanlış uygulamaların faturasının yine vatandaşa ödettirilmek istendiğini vurguladı. ”İzlenen seçim ekonomisi nedeni ile bütçe harcamalarının, Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33.8 oranında artarak 77.2 milyar liraya yükselmesi ile oluşan 25,6 milyar lira bütçe açığı” ve “beton ekonomisine dayalı gerçekleştirilen köprü, tünel gibi yatırımlarla oluşturulan kalkınma algısının arkasındaki dış borç yükü yine vatandaşın cebinden çıkacak” diyen Dr. Jale Nur Süllü, açıklanan 100 Günlük Planda yine rant çevrelerinin kollanıp, bedelinin geniş halk kesimlerine yayılacağının sinyallerinin alındığını açıkladı:

“Bir yandan zamlar, diğer yandan kamuda tasarruf diyerek vatandaşın doğrudan hizmetlerinden yararlandığı belediye ödeneklerinde gidilecek %30’luk kesinti ile bütçe açıklarının kapatılması öngörülüyor. ”Diğer yandan milli ve yerli direniş sergileme adı altında vatandaşın yastık altı tasarruflarına göz dikiliyor; oysaki vatandaş artık bırakın tasarruf etmeyi yaşamını zor sürdürüyor. Onların doları varsa bizim Allah’ımız var gibi açıklamalarla dünyevi gerçekler, her zamanki gibi uhrevi inançların arkasına sığınılarak gizlenmeye çalışılıyor. Damat, açıklama yaptıkça dövizdeki artış sürüyor. Güçlü Türkiye, güçlü lider; bizi kıskanıyorlar gibi algı operasyonları ile izledikleri yanlış politikaların üstünü örtmeye çalışıyorlar.”

Ülke gerçeklerinden söz edildiğinde TÜİK verilerine göre Temmuz ayı Tüketici enflasyonunun, yüzde 15,85 ile 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını,  ancak, vatandaşın yaşadığı enflasyonun, açıklanan bu verilerin neredeyse iki katı olduğunu söyleyen Süllü,  yaz aylarında vatandaşın cebine yansımaları henüz tam anlaşılmayan doğalgaz, elektrik gibi zamların etkisinin durumu daha da kötüleştireceğinden endişelendiklerini belirtti.  “Akaryakıta gelen zamlarda ÖTV kısılıyor ama dolar yükselmeye devam ettiğinde ne olacağını hep birlikte göreceğiz. Dövizdeki önlenemez yükselişle bir yandan üretim girdilerindeki artışla üretici enflasyonu artarken temel maddelerin ithal edilmesi ile tüketici enflasyonundaki artış, her gün vatandaşın cebindeki paranın azalmasına neden olmaktadır.  Artık, enflasyon yerine, ekonomideki durgunlukla birlikte yaşanan enflasyon, stagflasyondan söz edilir olmuştur.” diyen Süllü konuşmasına şöyle devam etti:

 “Biz, Cumhuriyet Halk Partililere düşen görev, bu krizin faturasının zaten ağır ekonomik koşullar altında ezilen halka yüklenmesini engellemek olmalıdır. Bu yük, yıllardır AKP’nin projelerinin rantından yararlanan şirketlere yüklenebilecekken, açıklanan projelerde yine rant çevreleri kollanıyor. Halen kamuya ağır yük getirecek olan özel sektör yatırımlarının büyük projeler olarak halka sunulduğunu görüyoruz. Çılgın Projeler olarak adlandırılan rant çevrelerine yönelik projelerden vazgeçilerek değer yaratacak gerçekten yerli ve milli üretim politikalarının takipçisi olmamız gerekir. Yapılacak kamu tasarrufunda vatandaşın alacağı hizmetlere yönelik kısıtlamalar yerine devletin üst kademesinde bu tasarruf gerçekleştirilmelidir. İç ve dış politikada yaratılacak güven ortamının yatırımcılar yönünden olumlu katkı sağlayacağı kesindir. İzlenecek mali politikaların siyasi erkin keyfiliğinden, aile şirketi anlayışından bağımsız olarak belirlenmesi gerekir.”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin her zaman vatandaştan yana olan politikalarının iyi anlatılması için,  daima ülke ve vatan sevgisini ön planda tutan CHP’lilere bugün daha çok iş düştüğünü dile getiren Dr. Jale Nur Süllü, iktidarın yolunun yerelden geçtiği bilinci ile daha çok çalışmamız gerekiyor dedi. Ereğli’lide Cumhuriyet Halk Partililerin büyük ilgi ve sevgisinden mutluluk duyduğunu belirten Süllü, mecliste de Ereğlilerin sesi olacağının sözünü verdi.

Editör: TE Bilişim