İYİ Parti İl Başkanı Av. Mehmet Ektaş dayanışma hesaplarının bloke edilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ektaş, "Dayanışma ve yardımlaşmaya en çok ihtiyacımız olduğu bu günlerde bir yandan Belediyeler, dernek ve vakıflar diğer yandan Devlet Kurumları tarafından ihtiyaç sahiplerine doğrudan yapılan yardımlar hepimiz için gurur verici bir hal almaktadır.

Takdir edilecektir ki, bu yardımların sürdürülebilirliği, yardım yapan Kurum ve Kuruluşlara yapılacak bağışların devamlılığı ile sağlanabilir. Bunun bilincinde olan ve maddi olanakları elveren vatandaşlarımız da birkaç günden beri bağışlarını arttırarak yardım yapan Belediye ve diğer kuruluşlara yönlendirmektedir.

Ancak, İçişleri Bakanlığının Yardım Kampanyaları başlatan Ankara, İstanbul gibi “Millet İttifakı” Belediyelerinin hesaplarını hukuka ve vicdana uygun düşmeyen gerekçelerle bloke etmesi, toplumda büyük bir tepkiye neden olmuştur.

5393 Sayılı Belediye Kanununun “Belediyenin Yetkileri Ve İmtiyazları” başlıklı 15 inci maddesinin i) bendinde Belediyelerin “bağış almak” yetkisinin olduğu düzenlenmiş, “Belediyenin Gelirleri” başlıklı 59 uncu maddesinin g) bendinde belediye gelirleri arasında “bağışlar” da sayılmış, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun “Büyükşehir Belediye Başkanının Görev Ve Yetkileri Başlıklı” 18 inci maddesinin g) bendiyle de Büyükşehir Belediye Başkanına “karşılıksız bağışları kabul etmek ve gerekli tasarruflarda bulunmak” görev ve yetkisi verilmiştir.

İçişleri Bakanlığının Genelgesinde belirtilen ve banka hesaplarına bloke konulmasının gerekçesini oluşturan 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunu ise Belediyeleri kapsamamaktadır. 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanununun “Kapsam” başlıklı 2 inci maddesiyle “Yardım Toplayabilecek Olanlar” başlıklı 3 üncü maddesi birlikte değerlendirildiğinde, Kanundaki düzenlemelerin Belediyeleri kapsamadığı görülmektedir.

Tüm bu mevzuat düzenlemeleri, Belediyelerin yardım hesaplarına konulan blokelerin hukuka uygun olmadığını, siyasi hesaplarla yapıldığını düşündürmektedir.

Kaldı ki, bir an için ortada bir izin sorunu olduğu kabul edilse bile olağanüstü durumları yaşadığımız şu günlerde iyiniyetli çabalarla birkaç saat içinde ortadan kaldırılabilecek böyle bir konuyu istismar etmek iktidara yakışmamıştır.

Birlik ve beraberliğe, yardım ve dayanışmaya en fazla ihtiyacımız olduğu bu acı günlerde, siyasi açıdan ayrıştırıcı yaklaşımların kimseye faydası yoktur.

İçinde bulunduğumuz koşullar siyaset üstüdür, memleket meselesidir.

Bu koşullarda iktidarın, her kurumu, derneği ve STK'yı yüreklendirmesi, "siz ihtiyaç sahiplerini kucaklayın, ihtiyaçlarını karşılayın, biz her türlü kolaylığı sağlarız!" demesi gerekirken “yetki” ve “izin” tartışması açarak “hizmeti” engellemesi izahtan varestedir.

İşsiz, maaşsız, aşsız, iaşesiz insanımıza ulaşabilecek bütün kanallar derhal açılmalıdır. Hükûmet, bu yanlıştan dönmelidir. Millet İttifakı Belediyelerinin yardım kampanya hesaplarına konulan blokeler hemen kaldırılmalıdır"dedi.
 

Editör: TE Bilişim