CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü haftasında illere gönderilen Cuma namazı hutbelerinde Atatürk’ün adının dahi geçmemesine tepki gösterdi.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Çakırözer, “Mustafa Kemal Atatürk bu ülkenin kurucusu olmasının yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da kurucusudur. Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkililerin Atatürk’e sahip çıkan söylemleri ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Atatürk’ü yok sayan, ona bir Fatiha’yı çok gören taban tabana tamamen zıt bu tutumları ‘iki yüzlülük’ değilse nedir? Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Cumhuriyetimizin kurucusuna tavır alması asla kabul edilemez” dedi.

BAŞBAKAN YILDIRIM’A, ‘SİZİN TALİMATINIZLA MI YAPILDI?’

Atatürk’ün ölümünün 79’uncu yıldönümüne denk gelen 10 Kasım 2017 Cuma günü Türkiye’nin dört bir yanında camilerde okunan Cuma hutbelerinde ülkenin ve Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün adı dahi anılmadı. Diyanet İşleri Başkanlığı resmi sitesinde yer alan Cuma hutbesinde de Atatürk ismine yer verilmediği görülürken, CHP’li Çakırözer kamuoyunda tepkilere de neden olan bu durumu Meclis gündemine taşıdı.  Çakırözer Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek “Başbakanlığa bağlı bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığımızın 10 Kasım hutbesinde Büyük Önder Atatürk’ün adını anmaması, yaptığı hizmetleri hayırla yad etmemesi ve bir Fatiha’yı çok görmesi sizin talimatınızla mı yapılmıştır? Eğer böyle bir talimatınız olduysa bunun gerekçesi nedir?” diye sordu.

‘İKİ YÜZLÜLÜĞÜ’ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Sorusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 Kasım’da yaptığı açıklamaları da hatırlatan Çakırözer, “Atatürk’ün ölüm yıldönümü olan aynı gün partinizin Genel Başkanı da olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk’ün ‘Milletimizin istiklalının sembolü olduğunu’, “Türk milletinin topyekün kıyamının adı olan Kurtuluş Savaşı’na liderlik ederek milletin gönlünde en kıymetli yere sahip olduğunu’, ‘Türk milletinin Atatürk’e saygısında en küçük tereddütte bulunmadığını’ altını çizerek vurgulamışken, devletin önemli kurumlarından biri olan ve doğrudan size bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu tutumunu nasıl izah ediyorsunuz?  Sizin de sık sık söylediğiniz gibi Mustafa Kemal Atatürk bu ülkenin ortak değeridir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Atatürk’ü yok sayan, ona bir Fatiha’yı çok gören tutumu ile partinizin özellikle son dönemde Atatürk’e sahip çıkan söylem ve tutumları arasında taban tabana bir zıtlık olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” dedi.

HÜKÜMET POLİTİKASI MI?

Geçtiğimiz yıllarda da 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümüne denk gelen haftalarda Cuma hutbelerinde Atatürk’e yer verilmediğini belirten Çakırözer, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Atatürk ve Cumhuriyeti kuran kadrolar ile silah arkadaşlarına yönelik bu tavrı bir hükümet politikası mıdır? Eğer böyle değil ise bu tavrın değiştirilmesi yönünde bir talimatınız olacak mı?” diye sordu.

Diyanet soru önergesi

CHP Eskişehir Milletvekili UTku Çakırözer'in Başbakan Binali Yıldırım'ın yazılı olarak yanıtlanması ile ilgili TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi şöyle:

"Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 79’uncu ölüm yıldönümünde tüm yurttaşlar saygı, özlem ve minnetle andık, anıyoruz. Devlet büyüklerimizin de aralarında yer aldığı 80 milyonluk halkımız 10 Kasım’da Ata’mıza minnetimizi bir kez daha gösterdik. Ancak Atatürk’ün ölümünün 79’uncu yıldönümüne denk gelen 10 Kasım 2017 Cuma günü Türkiye’nin dört bir yanında camilerimizde okunan Cuma hutbelerinde ülkemizin ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün adı dahi anılmadı. Nitekim Milliyet Gazetesi Yazarı Mehmet Tezkan 12 Kasım tarihli ‘Atatürk’e Fatiha’yı çok gördüler’ başlıklı yazısında bu konuya yer vermiştir.

Mustafa Kemal Atatürk'ün bu ülkenin kurucusu olmasının yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da kurucusudur. Bu bağlamda;

1-Başbakanlığa bağlı bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığımızın 10 Kasım hutbesinde Büyük Önder Atatürk’ün adını anmaması, yaptığı hizmetleri hayırla yad etmemesi ve bir Fatiha’yı çok görmesi sizin talimatınızla mı yapılmıştır? Eğer böyle bir talimatınız olduysa bunun gerekçesi nedir?

2-Sizin bu yönde istek ve talimatınız yoksa Diyanet İşleri Başkanlığı böyle bir inisiyatifi kendisi mi almıştır?

3-Bu karar Diyanet’in kendi kararıysa Atatürk’ün isminin tüm camilere gönderilen ortak hutbe metninde yer almamasının gerekçesi hakkında Diyanet İşleri Başkanımızdan bilgi istediniz mi? 

4-Söz konusu hutbeyi kim hazırlamış, neden Atatürk ve Cumhuriyetimizin kurucularını görmezden gelmiştir? Bu konuda bir işlem yapacak mısınız?

5-Aynı gün partinizin Genel Başkanı da olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk’ün ‘Milletimizin istiklalının sembolü olduğunu’, “Türk milletinin topyekün kıyamının adı olan Kurtuluş Savaşı’na liderlik ederek milletin gönlünde en kıymetli yere sahip olduğunu’, ‘Türk milletinin Atatürk’e saygısında en küçük tereddütte bulunmadığını’ altını çizerek vurgulamışken, devletin önemli kurumlarından biri olan ve doğrudan size bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu tutumunu nasıl izah ediyorsunuz?

6-Sizin de sık sık söylediğiniz gibi Mustafa Kemal Atatürk bu ülkenin ortak değeridir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Atatürk’ü yok sayan, ona bir Fatiha’yı çok gören tutumu ile partinizin özellikle son dönemde Atatürk’e sahip çıkan söylem ve tutumları arasında taban tabana bir zıtlık olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

7-Aziz Atatürk’e ve Cumhuriyet’i kuran kadrolara yönelik aynı gün içinde devletin başındaki Cumhurbaşkanı ile yine devletin bir kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığı arasında bu 180 derece farklı çifte standard ‘iki yüzlülük’ değilse nedir?

8-Geçtiğimiz yıllarda da 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümüne denk gelen haftalarda Cuma hutbelerinde Atatürk’e yer verilmediği göz önünde bulundurulursa, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Atatürk ve silah arkadaşlarına yönelik bu tavrı bir hükümet politikası mıdır?

9-Eğer böyle değil ise bu tavrın değiştirilmesi yönünde bir talimatınız olacak mı?"

                                                                                         

Editör: TE Bilişim