CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanlığı tarafından tüm kamu çalışanlarına kişisel verileri ile birlikte zorulu olarak doldurtulan  ankete tepki gösterdi. Böyle bir anketin adının “dünyanın her yerinde fişleme” olduğunu belirten Çakırözer, “Öyle bir korku toplumu yaratıldı ki Cumhurbaşkanlığı forslu anketi kamu çalışanlarının yüzde 84'ü doldurmadı. Dolduran da korkuyor, doldurmayan da. Oturalım düşünelim, bu ülkenin içeride ve dışarıda yönetilemez duruma gelmesinin en önemli sebebini oluşturan tek adam yönetiminin revizyona ihtiyacı var ise bunu kime soralım? Hodri meydan! ‘Sistemde revizyon gerekiyor mu?’ diye, 82 milyona soralım ama korkutmadan, fişlemeden” ifadelerini kullandı.

CHP’li Çakırözer, Cumhurbaşkanlığı tarafından 5.3 milyon kamu görevlisine kişisel verileri ile birlikte zorla doldurtulmak istenen “fişleme anketine” TBMM Genel Kurulu’nda tepki gösterdi. “Anketteki sorular güçler ayılığını, bağımsız yargıyı ortadan kaldırdığı, parlamentoyu etkisizleştirdiği için ‘tek adam yönetimi’ dediğimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgiliydi” diyen Çakırözer, anketin Cumhurbaşkanlığı’nın talimatına ve ek uyarılarına karşın kamu çalışanlarının yalnızca yüzde 16’sı tarafından doldurulduğunu anımsattı.

ADI DÜNYANIN HER YERİNDE FİŞLEMEDİR

Cumhurbaşkanlığı’nın devlet sisteminin işleyişi ile ilgili sorular sorabileceğini belirten Çakırözer, “Ama bu, yanıt veren kamu çalışanlarının kimliğini ortaya çıkaracak bir biçimde yapılamaz. Bu anketi e-devlet üzerinden yani Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası dâhil tüm kişisel bilgilerin yer aldığı bir platformdan yaparsanız hele de bunu zorunlu tutarsanız bunun adı dünyanın neresinde olursa olsun fişlemedir” ifadelerini kullandı.

‘KİMSE DÜŞÜNCELERİNİ AÇIKLAMAYA ZORLANAMAZ’

Konuşmasında, Anayasa’nın 15. Maddesini anımsatan Çakırözer, “Kimse düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz. Anket bu haliyle, her şeyden önce Anayasaya aykırıdır, çünkü açıkça fişlemedir” dedi.

KAÇ MEMUR TEK ADAM YÖNETİMİ YAZABİLİR

Anketi dolduranların ne kadarının gerçek görüşlerini paylaştığının sorgulanması gerektiğini dile getiren Çakırözer, “Bu bir tek adam yönetimidir’ diye kaç memur yazabilir? ‘Güçler ayrılığı ortadan kalktı’ diye kaç bürokrat yazabilir? ‘Yargının bağımsızlığı ortadan kalktı’ diye kaç savcı, kaç yargıç yazabilir? Dolduranların ne kadarı gerçek bilgi verdi sizce? Bakın, ne diyor memurlar: "Korktum, gerçek düşüncemi sakladım." Aslında bu sistem çalışmıyor ama ben ankette ‘Fikrim yok’ dedim." Peki, neden kaygı duyuyorlar? Çünkü kimlik bilgileriyle girilmesini istiyorsunuz” diye konuştu. Zorla toplanan 862 bin 833 kişisel verinin derhal imha edilmesi ve gelecek yıllarda e-devlet üzerinden kimlik bilgileri ile girilen anket yapmaktan vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden Çakırözer, şunları söyledi:

82 MİLYONA SORALIM

“Öyle bir korku toplumu yaratıldı ki Cumhurbaşkanlığı forslu anketi kamu çalışanlarının yüzde 84'ü doldurmadı. Dolduran da korkuyor, doldurmayan da. İşte memleketin geldiği hâl bu. Oturalım düşünelim, bu ülkenin içeride ve dışarıda yönetilemez duruma gelmesinin en önemli sebebini oluşturan tek adam yönetiminin revizyona ihtiyacı var ise bunu kime soralım? Memura, kamu çalışanına tabii ki soralım ama e-devlet üzerinden fişleyerek değil. Toplum kesimlerinin temsilcisi barolara, odalara, sendikalara soralım. Bilimsel olsun diyorsak, görüşler açıkça, gizlenmeden, saklanmadan ortaya konsun diyorsak, anketin sonuçlarından millet yararlansın diyorsak, hodri meydan! ‘Sistemde revizyon gerekiyor mu?’ diye, gelin, 82 milyona soralım ama korkutmadan, fişlemeden soralım.”

Editör: TE Bilişim