Eskişehir’in Alpu ilçesinde, daha önce 11 aydır maaşlarını alamayan işçilere “Seçimi kazanırsak maaşlarınızı veririz” diyen Alpu Belediye Başkanı Rafet Demirtaş bir skandala daha imza attı. Demirtaş, 4 bin TL’lik bir elektrik faturasının Alpu Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın kasasından ödenmesini istedi. Alpu Kaymakamı Ömer Özbay, devletin parasının bu şekilde harcanamayacağını söyleyip talebi reddedince Belediye Başkanı Demirtaş ile aralarında tartışma yaşandı. Demirtaş Özbay’a “seni sürdüreceğim” dedi ve Kaymakam Özbay Niğde’nin Altunhisar ilçesine tenzili rütbe ile sürüldü. Yaşananlara, “Devletin fakir fukara için ayırdığı parayı siyasi partilerin hizmetine sunmayan kaymakam nasıl olur da bir gecede sürgün edilir? Ülkemizde namuslu, dürüst bürokratlığın bedeli bu mudur? Soruşturulacak ve tedbir uygulanacak olan devletin parasını koruyan, dürüst bir kaymakam değil, işçilerin maaşını ödemeyen, kaymakamla böyle bir tartışmaya giren belediye başkanı olmalıdır” tepkisini gösteren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Eskişehir’in Alpu ilçesinin AKP’li belediye başkanı ve 31 Mart yerel seçimlerin AKP’li adayı Rafet Demirtaş’ın Alpu Kaymakamı Ömer Özbay ile tartışma yaşadı.

Devletin parasından 4 bin TL istedi

Belediye Başkanı Demirtaş, ilçe Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın vatandaşın vergileri ile oluşturulan kasasından 4 bin TL’lik bir elektrik faturasının ödenmesi için para istedi. Kaymakam Özbay, bu talebi geri çevirdi. AKP’li belediye başkanı ile kaymakam arasında, kaymakamlık makamında tartışma yaşandı.

Sürgünle tehdit etti, karar gecikmedi

Belediye Başkanı Demirtaş, tartışma sırasında Kaymakam Özbay’ı “seni sürdüreceğim” sözleri ile tehdit etti. Bu tehdidin ardından Kaymakam Özbay için sürgün kararı çıktı.  Özbay, Niğde’nin Altunhisar ilçesinde görevlendirildi. Özbay’ın kaymakamlığından alındığı Alpu ilçesinin mülki idare bölümlenmesine göre 4. derece kaymakamlık olduğu, yeni görev yeri Altunhisar’ın ise 5. Derece mülki amirlik olduğu öğrenildi.

TENZİLİ RÜTBE İLE SÜRGÜN

Yaşananlara tepki gösteren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Alpu Kaymakamı Özbay, AKP’li belediye başkanı Demirtaş’ın tehdidinin ardından tenzili rütbe ile sürgün edildi. İktidar partisinin belediye başkanı, bir sonraki dönemde de yine iktidar partisinin belediye başkan adayının tehdidinin ardından bir bürokratın sürülmesi kabul edilemez. Soruşturulacak ve tedbir uygulanacak olan devletin parasını koruyan, dürüst bir kaymakam değil, işçilerin maaşını ödemeyen, kaymakamla böyle bir tartışmaya giren belediye başkanı olmalıdır” dedi. 

İŞÇİLERİ DE TEHDİT ETMİŞTİ

Alpu Belediye Başkanı Demirtaş’ın daha önce de 11 aydır maaşını alamayan işçileri “Seçimi kazanırsak, maaşlarını vereceğiz” sözleri ile tehdit etiğini, itiraz eden işçilerin de görevine son verdiğini anımsatan Çakırözer, “Devletin parasını siyasi partilerin hizmetine sunmayan kaymakam nasıl olur da bir gecede sürgün edilir? Ülkemizde namuslu, dürüst bürokratlığın bedeli bu mudur?” dedi.

SKANDAL MECLİS GÜNDEMİNDE

Çakırözer, Alpu’da yaşanan skandalı TBMM gündemine de taşıdı. Çakırözer, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan şu sorulara yanıt istedi:

“Alpu Belediye Başkanı Rafet Demirtaş ile Alpu Kaymakamı Ömer Özbay arasında bir vatandaşın elektrik borcunun Sosyal Yardımlaşma Fonu’ndan karşılanması için tartışma yaşandığı doğru mudur? Yaşanan tartışma sırasında Demirtaş’ın Özbay’a “seni sürdüreceğim” tehdidinde bulunduğu doğru mudur? Kaymakam Özbay’ın Alpu Kaymakamlığı görevinden alınıp, Altunhisar Kaymakamlığı’nda görevlendirilmesinin gerekçesi Belediye Başkanı Demirtaş ile arasında yaşanan tartışma mıdır? Belediye Başkanı Demirtaş, tartışmanın ardından İçişleri Bakanlığı merkezini bilgilendirmiş midir? Demirtaş’ın Alpu Kaymakamı Özbay’ın görevinden alınması ile ilgili bir talebi veya bu sonucu doğuracak bir şikâyeti olmuş mudur? 11 ay boyunca belediye işçilerine aylık ödemesi yapmayan, işçilere seçimi kazanması durumunda ödeme yapacağını söyleyen, itiraz eden işçilerin görevine son veren, ilçe kaymakamı ile bu şekilde bir tartışan Alpu Belediye Başkanı hakkında herhangi bir idari inceleme veya soruşturma başlatılmış mıdır?”

Editör: TE Bilişim