CHP Parti Meclis Üyesi, Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi olarak, 2016 eğitim-öğretim yılının değerlendirmesi yaptı.
 AKP iktidarları döneminde 14 yılda 13 kez sistem değiştirildiğine ve 6 kez Bakan değişikliğine dikkat çeken Usluer eğitimin amacının iyi yurttaş yetiştirmek olduğunu belirtti. Böylesine hayati bir konuda AKP’nin yarattığı istikrarsızlığı ve başarısızlığı kabul edilemez olarak değerlendirdi.
Usluer, eğitim ve sınav sistemini ‘yapboz’  olarak nitelendirerek, “dersaneden bozma temel liseler, istediği okula kayıt yaptıramayan öğrenciler, yurt sorunu ve TÜRGEV’in MEB içindeki artan fonksiyonları, hiç bitmeyen atanamayan öğretmenler ve ücretli öğretmenler sorunu, Suriyeli çocuklar, proje okullarında görevden alınan öğretmenler ve üye olduğu sendikaya göre atama” şeklinde değerlendirip hükümete yüklendi.
2016 bütçesinde eğitim bütçesinin milli gelire oranının yalnızca yüzde 3.45 olduğunu ve bu rakamın OECD ortalaması olan yüzde 6’nın ancak yarısı kadar olduğunu belirten Usluer, “Aslında eğitime ayrılan payla övünebilmek için rakamsal büyüklüklerin değil, bu payların nerelere ayrıldığının önemli” dedi.
6-18 arası çocuk sayısının 19 milyon 659 bin 591 olduğunu fakat zorunlu eğitim kapsamında 2 milyon 715 bin 81 çocuğun okula gidemediğini belirten Usluer, “ 644 bin 448 öğrenci kayıtlı fakat devamsız.  4+4+4 öncesinde Açıköğretim lisesine giden öğrenci sayısının940 bin 268 iken bu rakam 1 milyon 536 bin 135’e çıktı, yani 3 yılda %63,3 artış oldu. Ayrıca ortaokulu bitiren 258 bin kız öğrencinin hiçbiri okula kayıt yaptırmadı” diyerek eğitim sistemini rakamlarla izah etti.
AKP’nin istikrar söylemi üzerinden yaptığı politikayı da eleştirerek, “İstikrar dediniz, kaos da istikrar ve bu kaos ortamını siz yarattınız, sizin eseriniz” diye konuştu.  Usluer, eğitim üzerinde oynadıkları oyunlara seyirci kalmayacaklarını ve “bu kutsal görev” için sonuna kadar savaşacaklarını sözlerine ekledi.
 
Editör: TE Bilişim