Eskişehir İYİ PARTİ Emek ve İstihdam Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yrd. Ekrem Koca 1Mayıs işçi bayramı nedeniyle kaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; "Bu salgın günlerinde "Emek en yüce değerdir” sözü daha güçlü ve kararlı yankılanıyor..

Uzun yıllar boyunca hafızalarımızdan çıkmayacak eşine az rastlanır bir dönemden geçiyoruz. Dünya üzerinde yaşayan herkesin hayat biçimini değiştiren, insanlar arası ilişkileri yeniden şekillendiren, alışageldiğimiz yaşama ve çalışma alışkanlıklarını alt üst eden küresel bir salgınla mücadele halindeyiz.

Virüsten en çok etkilenenlerin başında en ağır koşullarda bile çalışmak zorunda kalan işçiler geliyor. İşçiler toplu taşıma araçlarıyla işe gidiyor, kapalı ortamlarda saatlerce dip dibe çalışıyor ve iş çıkışı yine toplu taşıma ve servis araçlarını kullanarak evlerine dönüyorlar. Koronavirüsün en yoğun mesai yaptığı alanlarda, toplu taşıma araçlarında, kapalı alanlarda ve aile ortamında artan bulaş riski nedeniyle vaka ve ölüm sayılarına her geçen gün yenileri ekleniyor.

Bu yaşanan salgın sürecinde imalat ve üretim çarkını devam ettiren, Dünyayı yaşanabilir hale getiren, hayatı sürdürülebilir kılan yegane şeyin emek olduğunu gördük. Ekonominiz ne kadar güçlü olursa olsun, teknolojiniz ne kadar üstün olursa olsun emekçiler üretmediği anda hayatın tüm çarklarının durduğunu gördük. Hayatın çalışan işçilerin emeğiyle ve özverisiyle sürdüğünü yaşayarak hep birlikte gördük.

Geçen 1 yıllık sürede çalışma yaşamında işçilerin aleyhine pek çok kayıp var. Kapanan iş yerleri, işini kaybeden işçiler, geliri düşen çalışanlar açlık ve yoksullukla mücadele ediyorlar...

Sadece salgın dönemi değil, yıllardır işçilerin çözümlenmeyen sorunlarının en başında örgütsüz ve sendikasız çalıştırılması geliyor..

Türkiye'de 14 milyon 371 bin  işçiden sadece 2 milyon 69 bin’i  sendikalı olarak çalışıyor.Sendikalı işçilerin oranı yüzde 14,40.

Türkiye’de ki işçilerin yüzde 86’si sendikasız ve güvencesiz çalışıyor.

Türkiye bu oran ile OECD ülkeleri arasında en düşük sendikalaşma ve toplu iş sözleşmesine sahip ülkeler arasında yer almaktadır. Kısacası ülkemizde  sendikalaşmada  işçilerin halen yüzde 86’si sendikasız, yüzde 92’si ise toplu sözleşmesiz olarak çalışmaktadır.

AB ülkelerinde TİS kapsamı genellikle yüzde 50’nin üzerinde iken,

Türkiye toplu iş sözleşmesi kapsamı açısından OECD istatistiklerine göre %8 oran ile sonuncu sıradadır.

Sendikalaşma oranlarına bakıldığında İzlanda  yüzde 90,7, Danimarka yüzde 66,5, Belçika yüzde 50, Norveç yüzde 49 ama Türkiyede yüzde 14 ‘dür.

Ülkemizde 1988 yılında %22 olan sendikalaşma  oranı, 2020 yılında taşeron işçilerinin de dahil edilmesine rağmen oran  %14'lere kadar gerilemiştir.

Emeğe ve çalışan haklarına saygı demokratik kültürün, çalışma hayatının daha iyi standartlara kavuşturulması toplumsal refahın vazgeçilmez bir unsurudur. İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, kayıt dışılık ile mücadele edilmesi, kadın istihdamının artırılması ve sosyal diyalog esas alınarak çalışma yaşamının geliştirilmesi devlet, işçi ve işveren kesimlerinin işbirliği yapması gereken en önemli konulardır.

Sendikaların amaçları üyelerinin çalışma koşullarını iyileştirmek, ücretlerini artırmak, çeşitli ekonomik, sosyal, kültürel haklarının yanı sıra özlük haklarını korumaktır.

Kidem Tazminatının kaldırılmak istenmesine son verilsin.

Esnek çalışmaya, Taşeronlaştırmaya ve Güvencesiz çalışmaya son verilsin.

Kod 29 ve ücretsiz izne son verilsin.

İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları sadece işçilere ve işsizlere verilsin.

Asgari ücret üzerindeki vergi ve kesintiler tekrar düzenlensin.

Örgütlenme,toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın.

İmalat işçisinden, hizmetler sektörü işçisine, tarım işçisine, fikir ve sanat işçisine, simitçiye, sokak satıcısına, emekliye, işsize, küçük esnafa, kısacası tüm emekçi kesimlere şartsız koşulsuz, insanca yaşanabilir bir TEMEL GELİR, KAMUSAL SAĞLIK, EĞİTİM, SOSYAL GÜVENLİK TALEBİMİZİ HAYKIRIYORUZ ! 

Ekmeğini alınteri ile kazanan bütün Emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun.

DAYANIŞMAYI BÜYÜTMEK, BİRLİKTE MÜCADELEYİ YÜKSELTMEK ÜZERE BİZİMLE YÜRÜMEK İSTEYENLERLE EMEĞİMİZE VE GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAK İÇİN ;

YAŞASIN 1 MAYIS DİYORUZ.."

Editör: TE Bilişim