İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu’nun, “Emekli maaşlarında oluşan ücret farklılıklarının araştırılması, prim gün sayısı artarken emekli maaşlarının düşmesi sorunlarına çözüm yolları bulunması amacıyla” TBMM’ye sunduğu araştırma önergesi Salı günü genel kurulda görüşüldü. Önerge sahibi olarak söz alan Kabukcuoğlu kürsüden gösterdiği iki ayrı fotoğraf ile sözlerine başlayarak; “Bunlar Avrupalı emekliler. Huzur içinde, mutlu bir çift. Bunlar da bizim garibanlar. Gençliklerinde çalışmışlar, emekli olmuşlar ama geçim yok, dirlik yok, bunalım içerisinde, yokluk içerisinde kıvranıyorlar.

Dünyada sosyal güvenlik sistemleri, ne kadar çok prim öderseniz o kadar yüksek emekli aylığı almayı, yaşlılık zamanında rahat ettirmeyi hedefler. Sosyal güvenlik sistemimizde 1999 ve 2008 yıllarında yapılan iki ayrı düzenlemeyle aylık bağlama oranları düşürülmüş, hesaplama yöntemi değişmiş, emekli olan vatandaşımız ciddi zararlara uğramıştır” dedi.

Hâlen ülkemizde asgari ücretin yarısı kadar maaş alan emekli vatandaşların bulunduğunu vurgulayan Kabukcuoğlu, “ 2019 yılında emekli maaşının asgari 1.000 Türk lirası olması övünülecek değil üzülecek bir durumdur. Emeklilerimizin sorunları sadece maaşla da sınırlı değildir. 2000 sonrası emekli olan vatandaşlarımızın intibak sorunu hâlen devam etmektedir.

Yaşlanınca, hastalık sahibi olunca en azından sağlığım garanti altında olsun. Diye prim ödeyen emeklilerimizden sağlıkta katkı payı alınması da ayrı bir garabettir.

Emeklilerimizin 4 te biri kirada oturuyor. Vatandaşımıza hizmet olsun diye kurulan Toplu Konut İdaresi, sosyal konut yapmak yerine, lüks konutlara yönelmiştir. Dar gelirli vatandaşlarımızın problemiyle ilgilenmez hâle düşmüştür” diye konuştu.

 Önerge aleyhinde söz alan AK Parti Milletvekili, hükümetleri döneminde emeklilere yapılanları anlatarak, emeklilerimizin halinden memnun olduklarını,  herhangi bir sorunlarının olmadığını belirterek önergeye ret oyu kullanacaklarını söyledi.

Görüşmelerin ardından emekli maaşlarının araştırılması ve çözüm önerileri araştırma komisyonu teklifi, MHP’nin çekimser, AK Parti’nin ret oyu vermesi üzerine kabul edilmedi.

Editör: TE Bilişim