CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer hükümetin Yeni Ekonomi Programında krizden çıkış için yapılacak olan tasarrufun 10 milyar lirasının Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yapılacak olmasına tepki gösterdi.

Çakırözer, “Emeklilerimizin aylıklarını ve sağlık harcamalarını ödemekle yükümlü olan Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan kesintiye gidilecek olması tüm yurttaşlarımızı tedirgin etmektedir. Emeklinin, hastanın gelirlerinden tasarruf yapacağınıza kışlık, yazlık saraylarınızdan tasarrufa gidin. Emeklinin, hastanın gelirlerinden tasarruf olmaz. Emekliyi açlığa, yoksulluğa mahkum etmeyin” dedi.

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz haftalarda açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'na göre 2019'daki 60 milyar TL'lik kesintinin 10 milyar TL'si sosyal güvenlik alanında yapılacak. CHP’li Çakırözer Yeni Ekonomi Paketi’nde ekonomideki krizden çıkış için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinden tasarruf yapılacak olmasının, yurttaşları tedirgin ettiğini belirterek, “Yurttaşın vergi ve primleriyle toplanan SGK bütçesinden değil, yazlık kışlık saraylarınızdan tasarrufa gidin” dedi.

EMEKLİLERİ AÇLIĞA MAHKUM ETMEYİN

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yurttaşların hastalık, işsizlik, sakatlık, ölüm ve analık halinde korunmasını sağladığını ve emekli aylıkları ile sağlık harcamalarını ödemekle yükümlü olduğunu hatırlatan Çakırözer, “SGK’nın gelirleri vatandaşın ödediği vergiler, primlerden toplanırken, giderlerin en önemli kısımlarını oluşturan emekli maaşları ve sağlık harcamalarından tasarrufa gidilecek olması yurttaşa ihanettir” dedi.

MİLYONLARCA YURTTAŞ ETKİLENECEK

Sosyal Güvenlik kapsamında milyonlarca yurttaşın bulunduğunu belirten Çakırözer, “Çarşıya, pazara çıkan emekli, yurttaş eli boş eve dönerken, ayın sonunu nasıl getireceğini düşünürken SGK’dan yapılacak olan kesinti emekliyi daha fazla açlık ve yoksulluğu sürükleyecektir. Hükümet emeklinin iki kuruşundan değil, yazlık, kışlık saraylarından, lüks kamu harcamalarından kesintiye gitmelidir” dedi.

SAĞLIKTA EŞİTSİZLİK ARTAR

Sağlık harcamalarından yapılacak tasarruf ile de sağlıkta eşitsizliğin artacağını vurgulayan Çakırözer, “SGK milyonlarca yurttaşın sağlık harcamalarını da ödemekle yükümlü. Artan döviz fiyatları karşısında sağlığa erişimde sıkıntılar yaşandığını biliyoruz. Şimdi yapılacak olan tasarruf ile iş ve sağlık alanında katılım payı ve ilave ücretlerin artırılması ve uygulamanın yaygınlaştırılacağı söyleniyor. Sağlıkta yapılacak tasarruf ile birçok ilacın ödeme kapsamından çıkarılacağı, özellikle ithal ve hayati öneme sahip ilaçlara ulaşılamayacağı belirtiliyor. Eğer sağlıkta da tasarrufa gidilirse sağlıkta eşitsizlikler giderek artacak, tıbbi hizmetlere, medikal malzemelere, ilaca erişim vatandaşların büyük bir çoğunluğu için sıkıntılı hale gelecektir. Eğer böyle olursa sağlık alanında çok vahim bir gelecek bizleri beklemektedir. Darboğazdaki yurttaşın sırtına bir de sağlık harcamaları yüklenmemelidir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim