TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kadınların hak ve imkanlardan eşit yararlanabilmesinin kamu kurumlarında toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı politikalar benimsenmesi ile mümkün olabileceğini belirtti. Bu konuda Eskişehir'in Türkiye tarafından örnek alınması gerektiğini belirten Çakırözer, "Eskişehir Büyükşehir Belediyemizin toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme modeli Türkiye'deki tüm yerel yönetimler ve merkezi bütçeden pay alan tam kamu kurumlarınca örnek alınmalıdır" dedi.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonunun 'Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme' konulu ortak toplantısına katılan Çakırözer, Eskişehir'de uygulamaya konan başarılı modelin tüm merkezi ve yerel yönetimlerce örnek alınmasını istedi.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Parlamentolararası Birlik yetkilileri ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı bürokratlarının da hazır bulunduğu toplantıya Meclis'te temsil edilen 4 partiden milletvekilleri katıldı.
Kadının toplumsal hayatta hak ve imkanlardan en iyi biçimde yararlanabilmesi için 'Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Projeler' geliştirilmesinin önemine değinen Çakırözer, "Ancak bu şekilde kadınlar haklarını engellenmeden ve eşit biçimde kullanabilirler" dedi.
Toplumsal Cinsiyete Duyarlı projelerin en başında "Bütçeleme" konusunun geldiğini belirten Çakırözer, "Kamu kurumları kadın ve erkeklerin eşit faydalanacağı projeleri ancak bunun için bütçeleme yapabilirse hayata geçirebilirler. Bu yüzden daha baştan kamu yönetimlerinin bütçelemesi cinsiyet eşitliği ilkesi gözetilerek hazırlanmalı" dedi.

ESKİŞEHİR ÖRNEĞİNİ ANLATTI
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin gözetilmesinde yerel yönetimlerin yaklaşımlarının son derece önemli olduğunun altını çizen Çakırözer,  kadınların karar mekanizmalarına katılımını arttırmanın yerelden başlaması gerektiğini vurguladı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda BM tarafından da tescil edilen uluslararası başarısı olduğunu anımsatan Çakırözer şöyle devam etti:
“Eskişehir Büyükşehir Belediyesinde başlayan toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme çalışmaları kapsamında Türkiye’nin ilk yerel bütçe izleme platformu olan Eskişehir Eşitlik Platformu kuruldu. İçinde sivil toplum temsilcilerinin de olduğu 34 üyeli Bu platform bir yol haritası oluşturdu. Bu kapsamda ilk kez Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme, Büyükşehir Belediyesinin stratejik planına dahil edildi. Bunun denetimi için de 4 gösterge belirlenerek yine stratejik plana dahil edildi. Ayrıca, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde bir Eşitlik Birimi kuruldu. Eskişehir işte böyle toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme konusunda öncü oldu. Eşitlik Platformu, Eşitlik Birimi, cinsiyet eşitliğine duyarlı bütçelemenin stratejik öncelik kabul edilmesi gibi adımların ülkemizdeki tüm yerel yönetimlere ve kamu kurumlarına örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Kadınların eşit olduğu bir toplumu adım adım birlikte yaratabiliriz”

MECLİSTE ORTAK KOMİSYON KURALIM
Çakırözer, Eskişehir'dekine benzer toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme örneklerinin bakanlık ve diğer kamu kurumları tarafından da benimsenmesi için TBMM'de Plan Ve Bütçe Komisyonu ile Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyeleri arasından seçilecek bir ortak alt komisyon kurulmasını da önerdi.
 
Editör: TE Bilişim