İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Mehmet Ektaş beraberinde il yöneticileri ile birlikte öğrenci odaklı ticaret yapan Eskişehir esnafını işyerlerinde ziyaret etti. Ziyarette, pandemi nedeniyle Eskişehir'deki 3 üniversitenin de uzaktan eğitim kararı almasının esnafa etkileri değerlendirildi.

Üniversite caddesi esnafı ziyarette ; “ Mart ayından beri devam eden pandemi nedeniyle okulların uzaktan eğitime geçmesi, şehir dışından ilimize öğrenim görmeye gelen öğrencilerin memleketlerine dönmesi, öğrenciye bağlı ticaretin % 70 ila % 90 düşmesine neden oldu. Hükümetin esnafa yönelik 25 000 TL lik kredi, bazı alacakların 3 ay ertelenmesi ve stopajın % 20 den % 10 a düşürülmesi olumluydu. Ancak kredi ve bağkur/sgk ödemelerinin yaklaştığı bu günlerde umudumuzu okulların açılıp ticaretin tekrar canlanmasına bağlamıştık. Artan pandemi vakaları ve Üniversitelerin güz döneminde uzaktan eğitim kararıyla büyük hayal kırıklığı yaşadık. İşyerlerimizi kapatmak istemiyoruz ama artık ayakta durmakta zorlanıyoruz. Çalışanlarımızın yüzde 80 ini işten çıkarmak zorunda kaldık. Giderlerimizi düşürmek için elimizden geleni yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde bizleri nelerin beklenidiğini, pandemi sürecinin ne zaman geçeceğini, hayatın ne zaman normale döneceğini bilmiyoruz. Devletten beklentimiz işyerlerinin kapanmasına engel olması, ekonominin çarklarının durmasına göz yummamasıdır.” Dedi.

İYİ Parti Eskişehir İl başkanı Mehmet EKTAŞ; “ Pandemi döneminin henüz başında hükümeti acil 15 gün sokağa çıkma yasağı koyması konusunda uyardık. Uyarılarımız dinlenseydi salgın kontrol altına alınabilirdi. Ancak olmadı. Hükümetimizi buradan tekrar uyarıyoruz. Okulları uzaktan eğitimle açmak tek başına salgını önlemek için yeterli değil. Salgın kontrol altına alınmalı. Geç değil. 2 haftalık bir toplumsal karantina ve ardından kontrollü bir sosyal hayatı geçiş ile ekonomiyi de çok zorlamadan yeni normal hayata geçiş halen mümkün. Bu gün esnafımızla görüştük. Özellikle öğrenciye dayalı ticaret, kırtasiyecilik, konaklama, yiyecek sektörü perişan vaziyette. Hükümetin açıkladığı ekonomik destek paketinden memnun olmakla beraber uzun süreceği anlaşılan bu süreçte geçici çözümler bulunması esnafı ayakta tutmaya yetmedi. Kapanan işyerlerinin çokluğu bütün halkımızın dikkatini çekiyor. Kapatmayanlarda birikimleriyle idare ediyor. Ama nereye kadar? Devletin bir an önce uzun vadeli tedbirler alması şart. “dedi.

Ektaş, Esnafımızın bu süreci en az hasarla atlatabilmesi için atılmasını istedikleri adımları maddeler halinde sıraladı.

 “Esnafımızın talepleri özetle şunlar;

  1. Stopaj pandemi süresince tamamen sıfırlansın. İşyeri sahiplerinin kira konusunda kendilerine hiçbir esneklik sağlamadığını belirten esnafımızdan, bu yetmezmiş gibi devlet bir de stopaj istiyor. İş yaparken vergisini de, sgk sını da, stopajını da zamanında ödeyen esnafımızdan, hiç olmazsa kazancının % 90 düştüğü bu ortamda stopaj istenmesin.
  2. Pandemi süreci boyunca, işverenin bağkur primi, çalışanların sgk primlerini devlet karşılasın.
  3. İşyerlerinin elektrik, doğalgaz faturaları ertelensin.
  4. Belediyeler tarafından işyeri su bedellerinde indirim yapılsın.
  5. Ticaret odasına kayıtlı esnafın da esnaf kefalet kooperatifinden kredi kullanabilmesine yönelik düzenleme yapılsın.
  6. Borcu olan (Sgk, Stopaj, vergi vb) esnafa kredi verilmemesi uygulamasına derhal son verilsin. Kredi çekemeyen esnaf borcunu nasıl ödesin?
  7. İşyerlerinin, pandemi süreci boyunca giderini karşılayacak miktarda ve geri ödeme zamanı gelen kısa vadeli kredilerini de yapılandıracak şekilde, sıfır faizli ve pandemi süreci boyunca geri ödemesiz kredi verilsin.”
Editör: TE Bilişim