10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle gazetecilerin gününü kutlayan İYİ Parti Eskişehir İl yönetim kurulu Basın ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sibel Şenvardar, haksız yere cezalandırılan ve yıldırılmaya çalışılan bu gazetecilerin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

İletişimin, insanın örgütlü yaşamını oluşturması, sürdürmesi ve değiştirmesinin zorunlu koşullarından biri olduğunu belirten Şenvardar, “ Gazeteciliğin temel amacı ise kamunun bilgilendirilmesidir. Bu yüzden gazetecilik kamu yararı güden bir meslektir.  Gazetecilik mesleğini, George Orwell’in ‘Gazetecilik başkalarının basmadığını yayınlamaktır. Geri kalan her şey halkla ilişkilerdir’  sözü özetlemektedir.

Ülkeler çağdaş demokrasiden uzaklaştıkça gazetecilik yapma koşulları zorlaşmakta, gazetecilik konuları sertleşmektedir.

Gazetecilik; Sessizlerin sesi, kimsesizlerin kimsesi olmak, halkın gerçekleri öğrenme ve haber alma hakkına katkı sunmak, gerçeklerin yanında olmaktır” dedi.

 Dünyanın her yerinde ülkeyi yönetenler toplumdan bir şeyler sakladığını hatırlatan İYİ Parti Eskişehir İl yönetim kurulu Basın ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sibel Şenvardar şunları söyledi:

“Bu saklanan konular, bütçe kaynaklarının dağıtım yöntemleri, sözleşmeler, ihaleler, saklanan mali kaynaklar ile ilgilidir. Halkın parasıyla yapılan bu işleri halkın bilmesi gerekir. Çünkü demokrasilerde yönetenlerin hesap verme, saydam olma zorunluluğu vardır.

Gücü eline geçiren tüm iktidarlarda olduğu gibi, AKP iktidarı ve paydaşları da, kendi belirledikleri sınırlar içinde hareket eden, kendilerince ‘makul gazeteci’ tabir ettikleri gazetecileri tercih etmekte, kendilerinin söyledikleri ve yaydıklarının yazılmasını istemektedirler. Sürekli iktidarı ve yaptıklarını öven, övünülecek bir şey bulamadığında ise ‘top çeviren’, iftira atan, her seçim öncesi toplumu yönlendiren haber üreten gazeteciler, maalesef medyanın büyük çoğunluğunu ele geçirmiş ve gazeteciliği haber alma hürriyetinin dışına çıkarıp propaganda faaliyetine dönüştürmüştür.

Tarafsız, özgür yayın yapan Sözcü gazetesi gibi sınırlı sayıdaki gazetelerde çalışanların, ömürleri fetö ile mücadele ile geçtiği halde, fetö elebaşlarının tanıklığı ile, fetöye hizmet etmekle suçlanması ve cezalandırılmaları, akıl, insaf sınırlarının zorlanmasıdır.

Biz İYİ Parti olarak haksız yere cezalandırılan ve yıldırılmaya çalışılan bu gazetecilerin yanında olmaya devam edeceğimizi ilan ediyoruz.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün raporuna göre; dünyada 2019 yılında 49 gazeteci mesleklerini yaparken öldürülmüştür. Bu vesileyle, halkın haber alma özgürlüğü için canlarını feda etmekten çekinmeyen merhum gazetecilerimizi rahmetle anıyoruz.

Aynı örgütün, dünya genelinde 180 ülkeyi incelediği 2019 raporunun; Basın özgürlüğü sıralamasında, Ülkemiz,  Rusya, Bangladeş ve Irak'ın ardından 157'inci sırada yer aldı.

Ülkemizde 108 gazeteci ve medya çalışanının cezaevinde olması bile basın özgürlüğündeki durumumuzun ne kadar kötü olduğunu göstermeye yetiyor.

Genel başkanımız Sayın Meral Akşener’in de belirttiği gibi; Türkiye yasama, yürütme ve yargı yetkisinin tek adamda toplandığı bu sistemden güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönmedikçe, , basının özgür olduğu, çağdaş, demokratik ülke seviyelerine ulaşmamız mümkün değildir.

Yerel basınımıza gelecek olursak; hepimizin bildiği gibi, Eskişehir basını bir kaç kötü örnek dışında ülkemizin en özgür basınıdır. Basın ve halkla ilişkilerden sorumlu olduğum dönem boyunca gözlemim şudur ki; yeni ve muhalif bir parti olmamıza, kıt kaynaklarla ayakta kalmaya çalışmamıza, görsel ve yazılı basına maddi anlamda hiç bir vaatte bulunmamamıza rağmen, her etkinliğimizde, Eskişehir basınımızın siz değerli üyelerini her zaman yanımızda gördük. Hiç bir menfaat beklemeden sesimizi tüm halkımıza duyurdunuz. Hepinize yürekten teşekkür ediyorum.

Tüm bu duygu ve düşüncelerle, İYİ Parti Eskişehir ailesi olarak, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüzü’ kutlar, daha özgür bir Türkiye yolunda birlikte yürüdüğümüz tüm cesurları tebrik ederim.

Daha İYİ bir Türkiye mümkün ve o da ancak daha özgür bir basınla olacaktır.”

Editör: TE Bilişim