CHP Muharip gazilere ödnen ‘şeref aylığının’ eşitlenmesi için TBMM’de kanun teklifi verdi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku  Çakırözer, TBMM  Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinde, “Muharip gazilerimizin şeref aylıkları sosyal güvencesi olanlar ve olmayanlar şeklinde ayrılıyor. Sosyal güvencesi olan gazilerimizden kesinti yapılıyor. Bu kabul edilemez. Kahraman gazilerimizin hayatının en iyi şekilde geçirmelerini sağlamak hepimizin boynunun borcu, öncelikli yerine gettirmesi gereken görevlerden. Bunun için gazilerimizi üzen bu ayrım derhal ortadan kaldırılmalı ve gazilerimize ödenen şeref aylıkları eşitlenmelidir” dedi. Çakırözer, verdiği teklifte muharip gazilere faizsiz konut kredisi verilmesini ve gazi yakınlarının istihdam haklarının arttırılmasını istedi.

ŞEREF AYLIKLARI EŞİTLENMELİ

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer 19 Eylül Gaziler Günü’nde Muharip gazilerin taleplerini Meclis gündemine taşıdı. Çakırözer, Meclis’te verdiği kanun teklifi ile İstiklal Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan Muharip Gazilere ödenen şeref aylığının ‘sosyal güvencesi olan ve olmayanlar’ şeklinde ödenmesinin sonlandırılarak, şeref aylıklarının eşitlenmesini istedi.

19 Eylül Gaziler Günü’nde yaptığı açıklamada Çakırözer, şu değerlendirmelerde bulundu:

 “Aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimize minnettarız. Şehit yakınlarımız ve gazilerimiz hayatlarını en iyi şekilde sürdürmülerini sağlamak hepimizin öncelikli görevi. Bunun için gazilerimize ödenen şeref aylığının eşitlenmesi gerekiyor. İstiklal ve Kore Savaşı ile Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan muharip gazilerimize ödenen şeref aylıkları sosyal güvencesi olanlar ve olmayanlar şeklinde ikiye ayrılıyor. Sosyal güvencesi olmayan gazilerimiz 2 bin 680 lira şeref aylığı alırken, sosyal güvencesi olanlar bin 130 lira şeref aylığı alıyor. Gazilerimizi üzen, eşitsizlik yaratan bu ayrımın ortadan kaldırılması için Meclis’te kanun teklifimizi verdik. Bu ayıp derhal ortadan kaldırılmalı, gazilerimize ödenen şeref aylıkları eşit bir şekilde verilmeli. İktidar muhalefetayrımı olmadankahraman gazilerimizin talep ve beklentilerini yerine getirerek, onların hayatlarını en iyi koşullaraltında sürdürmelerini sağlamak hepimizin boynunun borcudur” dedi.

“AYRIM ORTADAN KALKMALI”

“1005 Sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi”nin gerekçesinde Çakırözer, “1005 Sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun gereği gazilerimiz ‘şeref aylığı’ almaktadırlar. Ancak 2007 yılında çıkarılan 5595 Sayılı Kanunla gazilelerimiz arasında almakta oldukları aylık bakımından ayrıcalık yaşanmış, gazilerimiz ‘sosyal güvencesi olan’ ve ‘sosyal güvencesi olmayan’ şeklinde sınıflandırılmış,  sosyal güvencesi olan gazilerimize daha az ‘şeref aylığı’ verilmeye başlanmıştır. Bu düzenleme gazilerimiz arasında ayrımcılığa neden olmasının yanı sıra, kanunu amacından uzaklaştırılmıştır” ifadelerini kulandı.

İSTİHDAM OLANAKLARI ARTTIRILMALI

Çakırözer, verdiği kanun teklifinde mülkiyeti kendilerine ait konutu bulunmayan gaziler için faizsiz konut kredisi sağlanmasını ve gazi yakınlarına sağlanan istihdam olanaklarının arttırılmasını da istedi.

Editör: TE Bilişim