İYİ Parti Milletvekili  Dr. Arslan Kabukcuoğlu, ülkemizde yeni tip Koronavirüs vakalarını tespit etmek için kullanılan BioEksen firmasının Biospeedy Covid-19 PCR kitininAvrupa’da yapılan araştırmalarda doğruluk oranının %40 çıktığı iddialarını Meclis Başkanlığına sunduğu soru önergesiyle,  TBMM Gündemine taşıdı.

  

                Test kitlerinin onaylanmasında, satın alınmasında ve geliştirilmesinde söz sahibi olan Sağlık Bakanlığı bünyesinde yer alan kurumların başındaki 5 ismin Temmuz ayında görevden alınması veya istifa etmesinin toplumda rüşvet ve rant şüphesi uyandırdığının altını çizen Kabukcuoğlu, “ Türkiye Sağlık Enstitüleri, Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanlığı, Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz KurumuPandemi sürecinde halk sağlığını ilgilendiren önemli kurumların başında gelmektedir. Bu kurumların başında bulunan insanların bu süreçte üstlendikleri sorumluluklar ortadayken görevden alınmaları akıllara birçok soruyu getirmektedir. Aynı zamanda Sürecin sağlıklı bir şekilde işletilemediğinin de bir göstergesidir. Demek ki kamu yararına ve halk sağlığına ters giden bir şeyler var.” dedi.

            İYİ Partili Kabukcuoğluönergesinde, Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA tarafından yanıtlanması için aşağıdaki soruları yöneltti:

            1-) Bakanlığınız, Koronavirüs teşhisi için kullanılan Biospeedy Covid-19 PCR kitinin doğruluk oranının %40 çıkması ile ilgili iddiaların ardından testin doğruluk oranını belirleyen bir bilimsel çalışma yürütmüş müdür? Bakanlığınızın bu iddialar karşısındaki düşünceleri nelerdir? 2-) Bakanlığınız Koronavirüs teşhisinde kullanılan Covid-19 PCR kiti için niçin tek bir firmayı tercih etmiştir? Önergenin cevaplandığı tarihe kadar bu firmadan kaç adet test kiti alınmıştır ve firmaya ne kadar ödeme yapılmıştır? Yerli test kiti üreten başka firmalar bakanlığınızla iletişime geçmiş midir? Ülkemizde üretilen diğer yerli kitlerin USHAŞ tarafından tercih edilmemesinin nedenleri nelerdir? 3-) Test kitlerine onay veren Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Dairesi Başkanının ve test kitlerini Bakanlık için temin eden USHAŞ Yönetim Kurulu Başkanının istifa etmesi test kitlerinin doğrulama oranının %40 olduğu iddialarını güçlendirdiğine dair düşüncelere hakkındaki değerlendirmeniz nedir? 4-) Toplumla bilgi paylaşımı konusunda en fazla şeffaf olunması gereken bir dönemden geçtiğimiz ve daha önceden de Amerikan firması olan Alex Türkiye ilaç firmasının satışlarını arttırmak için Türkiye’de rüşvet verdiğini itirafı düşünüldüğünde Pandemi sürecinde halk sağlığını ilgilendiren önemli kurumların başında bulunan kişilerin istifa etmesinin toplumdan “rant ve rüşvet” şüphelerini arttırdığına dair değerlendirmeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Bakanlığınız bu iddialar ardından konuyla ilgili herhangi bir araştırma veya idari soruşturma mekanizmalarını devreye sokmuş mudur?

Editör: TE Bilişim