Eskişehir genelinde 22-23-24 Mayıs 2020 tarihleri arasında dona bağlı olarak doğal afet gerçekleşmişti. Prof .Dr. Emnie Nur Günay konuya ilişkin açıklamada buundu. Prof. Dr. Günay “Üreticilerimizin üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve zararlarının telafisi için hasar tespit çalışmaları yapılmıştır. Yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda; şu ana kadar 12 ilçemiz (Günyüzü, İnönü, Tepebaşı, Beylikova, Çifteler, Mihalıççık, Odunpazarı, Alpu, Han, Seyitgazi ve Sivrihisar) ve 216 mahallemizde toplam 3.313 çiftçimize ait 184.105 da tarım arazilerinde ekili/dikili (kavun, karpuz, haşhaş ,buğday, şekerpancarı, kiraz, mısır ,patates ,domates, biber ,kabak, Ayçiçek vb.) çeşitli ürünlerde don nedeniyle zarar meydana gelmiştir. Konu ile ilgili olarak tespit çalışmaları halen devam etmektedir. Tespit esdilen hasarlar için Tarım ve Orman Bakanlığına afet ihbar formları düzenlenerek iletilecektir. Çiftçilerimize öncelikle ön tespit çalışmalarının yapılması için ilçe tarım müdürlüklerine dilekçe vermeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu konuda bilgi Muhtarlıklarımıza gönderilmiştir. Ancak bu şekilde tüm hasarlar için Tarım ve Orman Bakanlığına afet ihbar formları düzenlenerek iletilecektir.” Açıklamada bulundu.

TARIM BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ, DURUMU İLETTİ

Prof. Dr. Günay Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli ile görüştüğünü belirtirken “Yaşanan don olayı ile ilgili 27 Mayıs günü Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli ile görüşme yaptım, durumu ilettim. TARSİM kapsamında bulunan hasar tespit bilgileri Tarım Bakanlığımıza sunulacak. Kapsam dışında kalan hasar için Valiliğimiz Cumhurbaşkanlığı idari işler başkanlığından acil destek ödeneği için talep bulunabilecektir. Süreç devam ediyor.” Şeklinde konuştu.

ÜRETİCİLERİMİZ SUNULAN ÖNLEMLERİ KULLANMALI

Günay “Üreticilerimiz ve çiftçilerimiz risklere karşı önlem almalı, TARSİM sistemini kullanmalı. Sonuçta doğal afetlere açık bir sektör. Hükümetimizin sunduğu diğer destekleri de kullanmaları lazım. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi program 13.Etap tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi kapsamında çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik alt yapı sistemlerinde meyve bahçelerinde don ve dolu zararını engellemeye yönelik sistemlerin içinde çiftçilerimizin istedikleri file sistemine Tarım ve Orman Bakanlığınca uzun çabalar sonucu %50 hibe desteği sağlanmıştı. Ancak başvuran çiftçimiz olmamıştır. İşte tüm bu önlemler bu günler için geliştirildi.” Şeklinde açıklamada bulundu.

Editör: TE Bilişim