Eskişehir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Divan Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Özkan Günay, TBMM Genel Kurulu’nda, 518 Sıra Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerine konuşma yaptı. Açıklaması şöyle; Yatırım ortamının iyileştirilmesi demek yerli ve yabancı yatırımcılarımızın daha kolay iş yapabilmesi, ülkemizin zaman ve kaynak verimliğinin, etkinliğinin artması demektir. Yatırım ortamının uygunluğu, yatırımcıların karar vermesini ve o ülkeyi tercih etmelerini kolaylaştırır.
Bu amaçla, bir ülkedeki yatırım ortamının uygunluğunun değerlendirilmesi ‘İş Yapma Kolaylığı Endeksi’ oluşturulmuştur. 1 ile 190 arasındaki sıralamada, Türkiyenin konumu ise 55 ve 69 arasında değişmekte, 2018 yılında ‘İş Yapma Kolaylığı’ Endeksinde 60. sırada yer almaktadır.
UNCTAD 2017 Dünya Yatırım Raporu’na göre, 2016’da gelişmiş ülkelerde doğrudan yatırım %5 artarken, gelişmekte olan ülkelerde %14 oranında düşmüştür. Türkiye ise 2016 yılında yaşanan bütün olumsuzluklara ve ‘15 Temmuz Hain Darbe’ girişimine rağmen 12.9 milyar dolar DYY çekmiştir.
UNCTAD Raporunda Türkiye’nin son yıllarda yatırım çekmek için çıkarttığı yeni teşvik paketlerine de vurgu yapılarak, özellikle Ar-Ge alanından verilen teşvikler ve 2017 yılında yabancılara vatandaşlık gibi reformlara dikkat çekilmiştir.
Aynı şekilde UNCTAD raporunda yatırımların karşılıklı teşvik edilmesi ve korunması alanında da Türkiye’nin 2017’de yedi anlaşma imzalayarak en aktif ülke olduğu belirtilmiştir. 
Peki Türkiye neden bu kadar aktif?
Rekabet gücünün artırılması için yatırım ortamının geliştirilmesi önemlidir. Bu etkileşim ‘Küresel Rekabetçilik’ ve ‘İş Yapma Kolaylığı’ Endeksleri karşılaştırılarak görülebilir. Her iki endeksteki ilk 10 ülke karşılaştırıldığında 2016’da 8’i, 2017’de ise 6’sı örtüşmektedir.
Dünyadaki Ar-Ge yatırımlarının üçte ikisinin uluslararası şirketler tarafından gerçekleştirildiğini hatırlarsak, Türkiye’nin Ar-Ge yoğunluğunun arttırılması için Ar-Ge alanında iş ve yatırım ortamının küresel arenada cazip hale getirilmesi önemlidir.
Türkiye, öncelikle yerli teknoloji üretimini desteklerken, diğer yandan da Ar-Ge ekosistemi içinde stratejik önceliklerini belirlemeli, uluslararası şirketlerin Ar-Ge Merkezi yatırımlarında Türkiye’nin tercih edilmesini sağlamalı, teknoloji transferi için altyapı oluşturmalıdır.
Sınır içi ve sınır ötesi terör odakları ile verilen mücadeleye rağmen Türkiye, yatırım ortamının iyileştirilmesine, daha fazla yatırım, daha fazla istihdam ve daha fazla ihracat için gerekli tüm düzenleme ve teşviklerini hayata geçirmektedir.
Bu kanun tasarısı ile 2019 yılından itibaren ‘İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde Türkiye öncelikle ilk 30’u ve sonraki yıllarda daha üst basamaklara çıkmayı hedeflemektedir."

Editör: TE Bilişim