DP Eskişehir örgütünün Pazar toplantısına katılan Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin, referandumda anayasa değişiklik paketinin içeriğini  anlatarak gündemin başkanlık değil terör olması gerektiğini söyledi.
Partisinin Pazar toplantısını  kısa bir konuşma ile açan DP İl Başkanı Nazım Dölekçekiç, hükümet tarafından yeni anayasa değişikliğinin sihirli bir değnek gibi bütün sorunları çözecekmiş gibi anlatıldığını söyleyerek, referandum da hayır çıkması için sahaya ineceklerini belirtti.
Eskişehir Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin, Nisan ayında yapılması planlanan referandumda evet oyu çıktığı takdirde ülkeyi bekleyen tehlikeleri  ve yeni anayasa değişikliğinin içeriğini Demokrat Partililere anlattı.
Barolar susamaz
Baroların diğer meslek kuruluşlarından çok farklı bir yapısı olduğunu dile getiren Öztekin, “Barolar hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak, korumak ve aynı zamanda bu kavramlara işlerlik kazandırmak durumunda. Bunları yapmadığımız takdirde de sorunlarımız doğacak. Görevimiz gereği buraya geldik. Barolar ülkenin rejimi değişirken bir takım kaygılarla bazı baroların yaptığı gibi susmak durumunda kalamaz.  Bir ülkede rejim değişecek, hukukun üstünlüğünü savunmak zorunda olan barolar susacak. Bu bana göre baroların görevine aykırı davranmasıdır. Bazı barolar bence içeriğini bile okumamışlardır. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olamayız” dedi.
Evet denilince hiçbir şey değişmeyecek
Umutsuz olmadığını kaydeden Öztekin, “Bugün gündemimiz anayasa mı olmalıydı yoksa terör mü olmalıydı? Bir buçuk yılda 700 yurttaşımızı yitirmişiz. Peki, referandum da anayasa değiştiğinde IŞID’ciler hadi artık anayasa geçti, silahlarımızı bırakalım diyecekler mi? Hayır. Peki, PKK’lılar biz 30 yıldır bu ülkeye çok çektirdik, çok kan döktük hadi artık silahlarımızı bırakalım diyecekler mi? Hayır. Kesinlikle demeyecekler. Referandum geçtiğinde bir sihirli formül gibi işsizlik azalacak mı? Hayır. Ben köylü çocuğum. Porsuk’ta yüzmeyi öğrenen biriyim.  Bizim köyümüzde tarım bitmiştir. Anayasa ve referandumda evet çıkarsa tarım düzelecek mi? Köyler de çatır çatır toprak satışları başladı. Türkiye topraklarının yüzde 80’i ipoteklidir. Çok söyledik yapmayın. İsteseler bütün topraklarımızı satabilirler. Gündemimiz bu olmalıydı bizim.  Bunlar olmalıydı. Referandum geçtiğinde bunlar düzelecek mi? Hayır” şeklinde konuştu.
Böyle sistemin örneği yok
Bu anayasada halkla ilgili bir şey yok, hiçbir şey yok diyerek sözlerine devam eden Öztekin, şunları söyledi: “ Köylüyle ilgili, esnafla ilgili, tüccarla ilgili, çocukla ilgili, kadına karşı şiddetle ilgili aklınıza ne gelirse hiçbir şey yok bu anayasada. Bu anayasada rejim değişikliği var. Bunun adı kontrolsüz ve denetimsiz hiçbir şeye benzemeyen bir başkanlık sistemidir. Dünyada böyle bir sistem yok. Yürürlüğe girecek iki madde çok tehlikeli. Diğerleri 2019’da söylemesine rağmen yine de boşluklar var, erken seçim ihtimali var. Eğer bundan önce bir seçim olursa bu maddeler devreye girer. Bundan sonra dar bölge sistemine geçişli seçim kanunu getirip, arkasından bir seçim gelecek. Dar bölgeyi hepimiz çok iyi biliriz. Şehirde birinci parti kim çıkarsa bütün milletvekillerini alabilecektir. Dolayısıyla bu da yetmeyecektir. Referandum deyip geçmeyeceğiz. Bugüne kadar evet dediğimiz her şey maalesef hüsranla sonuçlandı.”
Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı bir şekilde devam etti.
 
 
 
 
Editör: TE Bilişim