CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer 24 Temmuz Basın Bayramı ve basında sansürün kaldırılışının yıldönümünü nedeniyle yaptığı açıklamasında, Türkiye’de haksız, hukuksuz tutuklu gazeteciler için özgürlük çağrısı yaparak, “Basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı için mücadele veren gazetecilerin haberlerinin sansürlendiği, tutuklandığı bir ülkede Basın Bayramı kutlanamaz. Her yıl olduğu gibi bu yılda da 24 Temmuz’da düşünceyi ifadesi ve yazıları nedeniyle tutuklu tüm gazetecilere özgürlük istiyoruz” dedi.

Çakırözer tutuklu gazeteci Milletvekili Enis Berberoğlu ile eski Milletvekili gazeteci Eren Erdem için de özgürlük çağrısında bulundu.

BAYRAMI KUTLAYAMIYORUZ

CHP’li Çakırözer 24 Temmuz Basın Bayramı ve basında sansürün ilk kez kaldırılışının 110. yıldönümü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Basında sansürün kaldırılışın yıl dönümünde basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmadığını, aksine artarak devam ettiğini dile getiren Çakırözer, “ Böylesine karanlık bir ortamda bugün bizler ne sansürün kaldırılışından, ne basın özgürlüğünden, ne de Basın Bayramı’ndan söz edebiliyoruz. Bizler artık değil Basın Bayramı’nı kutlamak hatırlayamıyoruz bile. Çünkü her geçen yıl, bir önceki yıla oranla ülkemizde basın özgürlüğü ve medyanın en karanlık yılı olarak tarihe geçiyor. Yüzlerce gazeteci yazdığı, çizdiği, düşündüğü için tutuklu. Küresel basın özgürlüğü endeksinde Türkiye 180 ülke içerisinde 157'nci sırada” dedi.

ONLARCA GAZETECİ NEDEN YARGILANDIĞINI BİLMİYOR

Türkiye’de birçok gazetecinin yaptığı haberlerden dolayı sansüre uğradığını, hedef gösterildiğini, soruşturmalara uğradığını ve işlerinden atıldığını dile getiren Çakırözer, “Ülkemizde özellikle son dönemde işsiz gazetecilerin sayısı giderek artmakta. İşsiz gazeteci sayısı çalışan gazetecilerin sayısının çok üzerinde. Yurttaşların haber alma özgürlüğü için mücadele veren basın emekçilerimiz cezaevlerinde. 12 bin gazeteci işsiz, 144 gazeteci cezaevinde. Hala ne ile suçlandıklarını ve neden tutuklu yargılandıklarını bilmeyen onlarca tutuklu gazeteci var. Böylesine karanlık bir ortamda bugün bizler ne sansürün kaldırılışından, ne basın özgürlüğünden, ne de basın bayramından söz edebiliyoruz” dedi. 

DEMOKRASİLERİN OLMAZSA OLMAZI

Basın özgürlüğü ve halkın haber alma özgürlüğünün demokrasilerin ve hukukun olmazsa olmaz koşulları arasında yer aldığına dikkat çeken Çakırözer şu değerlendirmelerde bulundu;

“Baskılara, sansüre, yasaklamalara, tutuklamalara ve cezalara hayır diyor, şiddetle hiçbir ilgisi olmayan meslektaşlarımızın ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünün ellerinden alınması uygulamalarının artık son bulmasını istiyoruz. Haksız, hukuksuz tutuklu Milletvekilimiz gazeteci Enis Berberoğlu, eski Milletvekilimiz gazeteci Eren Erdem ve yazdıkları, düşündükleri için cezaevlerine konulan tüm gazeteciler için özgürlük istiyoruz

Editör: TE Bilişim