MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak,hasta mahremiyeti haklarına dikkat çekerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya cevaplaması için soru önergelerine TBMM Başkanlığına sundu. 

HASTA MAHREMİYETİ VE HASTA HAKLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Özel hayat ve mahremiyetin gizliliği için yeni düzenlemelerin şart olduğunu “teknolojinin sağlıktaki en büyük handikabı da yetkili olmayan kişilerin bilgisayardaki verilere ulaşabilirliği ve hasta bilgilerinin gizliliği maddesinin ihlal edilmesidir” sözleriyle ifade eden MHP’li Sazak, insanların en zor ve savunmasız olduğu zamanlarda belge ve görüntülerinin sosyal medyada sıkça paylaşılmaya başladığını vurguladı.

Soru önergesinde “insanların düşkün haldeki fotoğraflarının en yakınlarının inisiyatifine dahi bırakılmaması gerekmektedir” ifadelerine yer veren MHP’liSazak’ın bu kapsamda cevaplaması içinSağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönettiği sorular şu şekilde;

  1. Ülkemizde tıbbi kayıt ve arşivleme sistemi nerede ve hangi kurum tarafından sağlanmaktadır? Bu sisteme erişim izni kimlerde vardır ve nasıl alınmaktadır?
  2. Tahlil, tetkik, tanı gibi kişisel sağlık verilerinin başkaları tarafından görülmesini önleyecek ne gibi tedbirler alınmaktadır? Kötü amaçlı bir bilgi edinme tespit edildiğinde yaptırım uygulanmakta mıdır? 
  3. Hastane içi bilgisayar veri tabanındaki mevcut hasta bilgilerine yetkisi olmayan kişilerin erişmesi nasıl engellenmekte? Bilgisayar veri sisteminin güvenliği nasıl sağlanmaktadır?
  4. Bu konuda hastane yönetiminin görev ve sorumlulukları nelerdir?
  5. Hasta mahremiyeti ve bilgilerin gizli tutulması konusunda denetim nasıl sağlanmaktadır?
  6. Yönetmeliğin ilgili maddelerinin hayata geçirilmesi kısmında yaşanan sıkıntılar nelerdir?
  7. Ameliyathane ve yoğun bakımlarda iradesini kullanabilecek durumda olmayan hastaların fotoğraf ve videolarının hasta yakınları tarafından paylaşılmasını kısıtlayıcı herhangi bir uygulama var mıdır? Bu konuda bir çalışma planlanmakta mıdır?
  8. Hekimlerin yaptığı paylaşımlarda hastaların yüzleri ve kimlikleri kapatılması denetlenmekte midir? Hekimler bu paylaşımlar için hastadan rıza almakta mıdır?
  9. Hasta mahremiyeti ve bilgilerin gizli tutulması konusunda yeni düzenlemeler planlanmakta mıdır? Mevcut yönetmeliğe ait denetim nasıl sağlanmaktadır?
  10. Yönetmeliğin ilgili maddelerinin hayata geçirilmesi kısmında yaşanan sıkıntılar nelerdir?
  11. Hekimlerin reklam amaçlı faaliyetlerinin hukuki durumu nedir?
Editör: TE Bilişim