CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Pazarı'nı ziyaret ederek, kurbanlık hayvan yetiştiricileriyle bir araya geldi.  Çakırözer, “Fiyatlar geçen yıla göre hemen hemen aynı ama kurbanlıklar pazarda kalıyor. Çünkü vatandaşın alım gücü yok. Bir kurban bayramında daha hayvancılığın bitme noktasına geldiğini gördük. Hem vatandaş, hem besici yine bayrama buruk giriyor” dedi. Çözüm yollarının belli olduğunu dile getiren Çakırözer, iktidara “Artık hayvan ithalatı kolaycılığına kaçmayın” dedi.

HAYVAN PAZARINI ZİYARET ETTİ

CHP’li Çakırözer Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Pazarı'nı ziyaret etti. Hayvan pazarında hayvan yetiştiricilerinin talep ve sıkıntılarını dinleyen Çakırözer, kurbanlık için pazara gelen yurttaşları da dinleyerek, bayramlarını kutladı.

İktidarın yanlış tarım ve hayvancılık politikaları sonrasında Türkiye’de hayvancılığın bitme noktasına geldiğini aktaran Çakırözer, yüksek girdi maliyetleri ve ithal hayvan nedeniyle hayvan üreticisinin zor durumda bırakıldığını belirtti. Çakırözer, girdi maliyetlerine gelen artışa rağmen, kurban fiyatlarının geçen yılla hemen hemen aynı olduğunu söyledi.

VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ KURBANLIKLARA YETMİYOR                              

Hem hayvan üreticileri hem de pazara gelen yurttaşı dinleyen Çakırözer, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ekonomideki acı tablonun etkileri geçmiş yıllarda olduğu gibi maalesef bu yılda da kurban pazarında devam ediyor. Vatandaş kurban pazarına gelip fiyatları öğreniyor. Çünkü vatandaşın alım gücü artık kurbanlıklara yetmiyor. İktidar artık hem vatandaşın hem de besicinin sesini duymalı. Yüksek girdi maliyetleri ve hayvan ithalatı politikalarını besicinin talepleri doğrultusunda yeniden düzenlemeli.”

İTHALAT KOLAYICILIĞINA SON VERİN

İktidara dışa bağımlılığın azaltılarak, üreticilerin karlı üretim yapabilir hale getirilmesi çağrısında bulunan Çakırözer, “İktidar, hayvancılıkta girdi fiyatlarını düşürmek ve bu yönde kalıcı destekler sunmak yerine, ithal ürünlere yenilerini ekliyor. Tarım ve hayvancılığın en güçlü olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye’de hayvan ithalatı her geçen gün artmakta.  Türkiye sadece geçen yıl yüzde 233 artışla 55 bin ton kırmızı et ithal etti. Plansız yapılan ithalat nedeniyle besiciler, üreticiler, tüketiciler büyük zarara uğrarken ülke hayvancılığı da olumsuz etkilendi. Türkiye’yi artık dışa bağımlı hale gelen ülke konumundan kurtararak, üreticilerin emeğinin karşılığını aldığı, karlı üretim yapabildiği bir ülke konumuna getirmek zorundayız. Doğru tarım politikaları geliştirmeli, yaylaların, meraların korunmasını sağlamalıyız. Yem maliyetleri düşürülmeli. Bunun için yem bitkileri ve yem hammaddelerinin üretimi arttırılmalı. Yani üreticilerin maliyeti çözüm politikasının esası olmalı. Türkiye’nin yeniden kendi kendine yetebilen bir ülke konumuna gelebilmesi için en öncelikli hedef bu olmalı” dedi.

Çakırözer, kurban pazarındaki üreticilerle birlikte iktidara “Bizler bir bayramda daha kurban pazarlarında bu manzara ile karşılaşmak istemiyoruz. Bunun için çözüm yolları belli” dedi ve iktidara “Artık hayvan ithalatı kolaycılığına kaçmayın” çağrısını yaptı.

Editör: TE Bilişim