CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) 30. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Ulusal Egemenlik ve ADD’nin Tarihi Sorumluluğu Sempozyumu”nun “Basın Özgürlüğü ve Hukukun Üstünlüğü” başlıklı oturumunda konuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na şehit cenazesinde saldıran Osman Sarıgün’ün serbest bırakılmasına tepki gösteren Çakırözer, “Osman Kavala, Eren Erdem, Yiğit Aksakoğlu hapiste. Füsun Üstel, Musa Kart, Güray Öz hapse girecek. Onlarca gazeteci, akademisyen hapis tehdidi ile karşı karşıya. Ve bu tehdit sadece düşüncelerini ifade ettikleri için. Ama Kılıçdaroğlu’na saldıran, linç girişiminde bulunan Osman Sarıgün serbest. Hukuk devletinde adalet böyle dağıtılmaz” dedi.

CHP’li  Utku Çakırözer, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin 30. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Ankara’da düzenlenen, “Ulusal Egemenlik ve ADD’nin Tarihi Sorumluluğu Sempozyumu”nun “Basın Özgürlüğü ve Hukukun Üstünlüğü” başlıklı oturumuna konuşmacı olarak katıldı. Başkanlığını Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun yürüttüğü oturuma, ADD Kurucu Genel Sekreteri Prof. Dr. Anıl Çeçen, ADD Genel Başkan Yardımcısı Nasuh Mahruki ve CHP’nin Gazeteci Kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de katıldı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ EN FAZLA İHLAL EDEN ÜLKE

Geçmişte insanların, akademisyenlerin, gazetecilerin kendilerini bu kadar kıstırılmış, sindirilmiş hissettiği başka bir dönemin yaşanmadığına dikkat çeken Çakırözer, “Bizim yaşadıklarımız dünyadan bağımsız değil, dünya bunu izliyor. Hukuk üstünlüğü alanında 126 ülke arasında 109. sıradayız. Basın özgürlüğü alanında ise 180 ülke arasında 157.  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi istatistiklerine göre Türkiye ifade özgürlüğünün en fazla ihlal edildiği ülke” dedi.

PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜŞ

Çakırözer, tek adam yönetimi ile demokrasinin ortadan kaldırıldığına işaret ederek, “Neyi konuşursak konuşalım bunu aklımızdan çıkarmamamız lazım. Ortada fasit bir daire var. Tek adam yönetimi mi basın özgürlüğünü kısıtlıyor, yoksa basının bu hali mi tek adam yönetimini güçlendiriyor. Ama çıkışın, bir şekilde bu tek adam sisteminden kurtulmakta yattığı kesin. Bu düzelmeden, Türkiye’nin hiçbir meselesinin düzelmesi mümkün değil. Önceliğimiz, güçler ayrılığının temel alındığı yeni bir anayasa üzerinden parlamenter demokrasiye dönüş olmalıdır” dedi. 

Cumhuriyet Gazetesi’nin eski yazar, çizer ve çalışanlarının haksız bir şekilde yargılandıklarını, hukuksuz cezalara çarptırıldıklarını, haklarında verilen cezaların istinaf mahkemesi  tarafından onandığını anımsatan  “Haklarında 5 yıldan az hapis cezası verilen Kadri Gürsel, Musa Kart, Güray Öz, Hakan Kara gibi isimler hapse girecekler. Aynı iddianame kapsamında yargılanan diğer gazeteci, yazarlar ise 5 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldıkları için tutuksuz olarak Yargıtay temyizini bekleyecekler. Burada bir çarpıklık olduğunu tanınmış hukukçuların yanında Adalet Bakanı ve Yargıtay Başkanı da kabul etti. Ancak istinaf mahkemesinin kararının infazı için seçimden hemen sonra harekete geçildi” dedi. Çakırözer, “Yine seçimden hemen sonra Sözcü Gazetesi’nin yazarları Emin Çölaşan, Necati Doğru gibi yazarları, yöneticileri, çalışanları hakkında 5 ile 10 yıl arasında hapis cezası istendi. FETÖ’cülük suçlamasının Sözcü gibi, Cumhuriyet gibi gazetelere yöneltilmesi kabul edilemez” dedi.

Cumhuriyet yargılamasında yaşanan istinaf sürecinin bir benzerinin akademisyen yargılamalarında da yaşandığına dikkat çeken Çakırözer, “Bir bildiriye imza attı diye, insanların akademisyenlerin, düşünen, yazan, çizen insanların cezaevine konuyor olması kabul edilebilir değil. Mahkemeler kimi akademisyenler hakkında hapis cezası veriyor, kimisi takipsizlik kararı veriyor. Prof. Dr. Füsun Üstel hakkında verilen 15 ay hapis cezası da istinaf mahkemesi kararı ile kesinleşti. Birbirinden farklı mahkemelerde verilen birbirinden farklı kararların Yargıtay temyizine açılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı. 

İNFAZLAR DURSUN

Çakırözer, “Tıpkı Cumhuriyet Gazetesi yargılaması kapsamında yer alan sanıklardan bir kısmının Yargıtay kararını beklerken bir kısmının hapse girecek olması gibi, birbirinden farklı cezalara çarptırılan akademisyenlere de Yargıtay’da temyiz hakkının verilmesi gerekiyor. Bu sağlayacak yasal düzenleme yapılıncaya kadar da bu başta Prof. Dr. Füsun Üstel olmak üzere akademisyenlerin, başta Cumhuriyet davasında yargılananlar olmak üzere gazetecilerin infazlarının durdurulması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

BÖYLE ADALET OLMAZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na şehit cenazesinde saldıran Osman Sarıgün’ün serbest bırakılmasına tepki gösteren Çakırözer, “Osman Kavala, Eren Erdem, Yiğit Aksakoğlu hapiste. Füsun Üstel, Musa Kart, Güray Öz hapse girecek. Onlarca gazeteci, akademisyen hapis tehdidi ile karşı karşıya. Ve bu tehdit sadece düşüncelerini ifade ettikleri için. Ama Kılıçdaroğlu’na saldıran, linç girişiminde bulunan Osman Sarıgün serbest. Hukuk devletinde adalet böyle dağıtılmaz” dedi.

Editör: TE Bilişim