Hükümet yetkililerinin ‘ışığı gördük’, ‘en kötüsü geride kaldı’, ‘ekonomi dengelendi’ sözlerine “Hükümetin gördüğü ışık halkı kör etti” diye yanıt veren Emek Partisi Eskişehir İl Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Akgün,  2018’in son üç ayını kapsayan TÜİK Kasım ayı işgücü ve istihdam verileri ekonomide yaşanan ani duruşu tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdiğini söyledi.

Kasım 2017 ye göre bir yılda işsizlik oranı 2 puan artarak, yüzde 12,3 olduğunu, işsiz sayısının 706 bin kişi arttığını vurgulayan Akgün, “İşsiz sayısı 3 milyon 981 bin kişi oldu. Gerek işsiz sayısında gerekse işsizlik oranında yaşanan bu artışlar 2009 krizinden bu yana görülen en yüksek artışlar. Aylardır resmi ağızların şu sözleriyle oyalanıyoruz.

‘Işığı gördük’, ‘Güneşi gördük’, ‘En kötüsü geride kaldı’, ‘Ekonomi dengelendi’.

Üretim, istihdam, enflasyon gibi hayatı ilgilendiren her veri açıklandığında vatandaş için karanlığın zifiri karanlığa dönüştüğü görülüyor.

Açıklanan işsizlik verilerinin ayrıntılarına bakıldığında da bu durum görülüyor. Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 14.3. Bu demektir ki kentler işsiz kaynıyor” dedi.

Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı yüzde 23.6 olduğunu ifade eden Emek Partisi Eskişehir İl yönetim kurulu üyesi İbrahim Akgün şunları söyledi:

“Bir yılda 4.3 puan artmış. Yaklaşık her dört gençten biri işsiz durumdadır.  Diğer taraftan işsiz sayılmayan fakat ne işte, ne eğitimde görünen kayıp gençlik oranı yüzde 24,3 bulmuştur. İşsizleri ve kayıpları toplayınca yüzde 48 ediyor. Bu da demektir ki ülke gençliğinin yarısı heba olmuş durumdadır.

Genç kadınlara gelince durum çok daha vahim! Genç kadın işsizlik oranı yüzde 27.7.Kayıp genç kadın oranı ise yüzde 32.8. İşsizleri ve kayıpları toplayınca yüzde 60 ediyor. Bu da demektir ki genç kadınların yüzde 60’ı heba olmuş durumdadır.

Üniversite mezunu işsiz sayısı üst üste 5 aydır bir milyon sınırının üzerindeki seyrini sürdürüyor. Üniversite mezunu işsiz sayısı 1 milyon 32 bin. Şimdi soruyoruz, Hükümetin genç işsizliği azaltmak adına verdiği teşviklerin karşılığı nerededir.?

Ücretini İŞKUR’un İşsizlik Fonu’ndan ödediği, vergisini devletin karşıladığı, stajyer, çırak adı altında istihdam edilen gençlere rağmen bu tablo nedir?

Ne yazık ki işsizlikle mücadele adı altında İşsizlik Fonu yağmalanıyor, hükümet işsizlikle mücadele ediyor görünüyor lakin çıkan sonuç, ülke gençliğinin heba olması oluyor.

‘Her şey düzeliyor’ havasına rağmen hiçbir şey düzelmiyor. Hükümetin gördüğü ışık vatandaşı kör ediyor.

İşsizlikle heba edilen gençlerimiz ve genç kadınlarımız için, sağlık ve gıda dahil tüm tüketimlerini kısan halkımız için ve işten atılarak işsizleştirme baskısı altındaki işçi sınıfı için, 31 Mart yerel seçimleri bir fırsattır.”

Editör: TE Bilişim